BiH
81

Udruženje preživjelih srebreničkog genocida donira Općini Tuzla informatičku opremu

Piše: D. Brkić
Udruženje preživjelih srebreničkog genocida iz Holandije pokrenulo je akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi se kupio i donirao dio neophodne informatičke opreme Općini Tuzla, čija je zgrada izgorjela 7. februara 2014. godine.

Akciju je pokrenuo Emir Hasanović, nekadašnji pripadnik specijalne policije u Tuzli, rođeni Bratunčanin, koji trenutno radi na jednom koledžu u Holandiji. U razgovoru za Klix.ba Hasanović naglašava kako je Tuzla poslije pada zaštićene zone UN-a Srebrenice prihvatila najviše prognanog stanovništva, uostalom kao i svih ratnih godina kada su civili bošnjačke nacionalnosti protjerivani sa vjekovnih ognjišta iz podrinjskih krajeva.

"Ovim činom želimo se na neki način odužiti Tuzli za sve ono što je učinila za prognane civile u toku ratnih godina. Donacija će prvom prilikom biti poslata za Tuzlu", kazao je Hasanović.

Udruženje preživjelih srebreničkog genocida iz Holandije svake godine u Haagu organizuje obilježavanje 11. jula – dana kada je 1995. godine počinjen genocid u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN-a. Također, organizuju sastanke bh.dijaspore, te razne kulturne i sportske skupove gotovo svaki mjesec.

U Općini Tuzla, kako su nam rekli, upoznati su s planovima Udruženja preživjelih srebreničog genocida i zahvalili se na akciji i donaciji koja im je itekako potrebna.