BiH
0

U Tuzli održana nova mirna šetnja Žena Srebrenice

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje građana "Žene Srebrenice“ danas je na Solnom trgu u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, organiziralo mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je počinjen genocid u Srebrenici.

Predsjednica ovog udruženja Hajra Ćatić izrazila je ogorčenje zbog slabog rada na identifikacijama u prošloj godini i sporog otkrivanja masovnih grobnica.

"Čini mi se da će i ove godine biti, kao i prošle godine. Mogli su raditi na identifikacijama nestalih, jer vremenski uslovi su to dozvoljavali, nije bilo snijega i ne mogu se kriti iza vremenskih uslova. I politika i sve se umiješalo u ove kosti naše djece, tako da sam zaista ogorčena", izjavila je Ćatić.

Kazala je da znaju da postoje masovne grobnice i da čak postoje posmrtni ostaci na površini zemlje koji nisu nikad pokupljeni.

"Znamo da imaju masovne grobnice i da još s površine neki dijelovi tijela nisu pokupljeni. Nešto su deminirali onaj put od Srebrenice do Tuzle, ali nisu sve, tako da još nismo došli do svojih najmilijih", istaknula je Ćatić.

Ovim mirnim protestima pridružili su se i predstavnici Udruga zatočenih logoraša i Udruženje logoraša Brčko Distrikt BiH da bi podržali žene Srebrenice.

"Danas smo mi i jedno i drugo udruženje došli da pružimo podršku koju već osam mjeseci pružamo. Mi imamo spomen-sobu u Brčkom koju ovih dana preuređujemo u muzej, a koji će ostati jedna trajna uspomena Brčko Distrikta, jer će to biti jedan od prvih muzeja logoraša u Evropi", izjavio je predsjednik Udruge zatočenih logoraša i Udruženja logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić.

Udruga zatočenih logoraša i Udruženje logoraša Brčko Distrikta tragaju za oko 200 nestalih Brčaka, te su poručili da će i ubuduće davati podršku rješavanju problema, kako su kazali, vezanih za genocid, kako u Srebrenici tako i u Brčko Distriktu, ali i u ostalim gradovima BiH.