BiH
0

Udruženje poslodavaca FBiH podržava izražavanje nezadovoljstva i osuđuje uništavanje imovine

FENA
Udruženje poslodavaca FBiH dugi niz godina ukazuju na sve negativne procese u našem društvu zbog kojih nema značajnijeg napretka, povoljnog poslovnog ambijenta, investicija i zapošljavanja, te da se vlasti i političke opcije mijenjaju, ali stepen promjena u društvu nije u skladu s očekivanjima građana BiH.

U saopćenju navode da su građani nezadovoljni poduzetim mjerama na poboljšanju njihovog položaja i da iz tih razloga shvataju potrebu za organiziranim protestom, kao demokratskim pravom za iskazivanje nezadovoljstva i traženje promjena - od smjene pojedinaca u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti do promjene kompletnih politika.

Takav način organiziranog izražavanja nezadovoljstva i promjena podržavaju i smatraju ga opravdanim, ali odlučno osuđuju uništavanje društvene i privatne imovine jer takva destrukcija neće osigurati nova radna mjesta, niti će povećati sredstva za pomoć najugroženijim članovima društva.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ističu da "nas paljenje objekata, historijskih spomenika, arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti, vraća 20 godina unazad, stvara ogromnu materijalnu i finansijsku štetu, koju ćemo dugi niz godina pokrivati iz skromnih primanja, ali ono što je najvažnije, takve aktivnosti će ukinuti brojna radna mjesta".

Pozivaju sve građane da svoje nezadovoljstvo ispolje kroz mirne proteste i na demokratski način traže promjene koje su neminovne, ali također pozivaju na obustavu bilo kakvog devastiranja društvene i privatne imovine.

Od nadležnih organa očekuju da upotrebe najenergičnije mjere za sprečavanje svakog oblika destruktivnog i kriminogenog ponašanja, kao i da poduzmu energične mjere protiv svih koji svojim ponašanjem stvaraju nezdravu društvenu klimu koja je proizvela opšte stanje nezadovoljstva u društvu.

"Samo od nas zavisi daljnji uspjeh i razvoj, vraćanje predratnog nivoa razvoja i pozitivne društvene klime. Članice Udruženja poslodavaca FBiH stavit će sve svoje potencijale i učinit će sve da poduzmu konkretne mjere i aktivnosti na prevazilaženju postojećeg stanja", saopćeno je iz tog udruženja.