Privreda
5

Udruženje poslodavaca FBiH ukazalo na realne probleme privrede

Klix.ba
Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH danas su održali press konferenciju u Sarajevu na kojoj su govorili o realiziranim aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH danas su održali press konferenciju u Sarajevu na kojoj su govorili o realiziranim aktivnostima u prošloj i planovima za ovu godinu.

Mladen Pandurević, direktor UP FBiH rekao je da je protekla godina bila izuzetno teška za sve privredne subjekte, ali u isto vrijeme Udruženje poslodavaca FBiH je ostvarilo dobre rezultate, a pristupilo mu je 207 novih članova.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora UP FBiH i generalni direktor Centrotranseurolinesa d.d. Sarajevo rekao je da sada Udruženje broji 3.800 članova. U prošloj godini su mu pristupili svi članovi Udruženje poslodavaca općine Gračanica (koje broji 32 kompanije), Udruženje privrednika "Biznis-centar" Jelah/Tešanj (koje broji 141 privrednog subjekta), te Udruženje banaka BiH (28 banka).

Čengić je istakao da se u ovoj godini treba više raditi na onome što nije ostvareno u 2013. godini. Neophodno je donijeti novi Zakon o radu FBiH. Kako procjenjuje moglo bi se desiti da na kraju država bankrotira zbog brojnih tužbi i presuda koje će biti donesene, a ne može se dogovoriti oko izmjena Općeg i granskih kolektivnih ugovora. Lani takođe nije donešen nijedan zakon kojim se smanjuju fiskalni i parafiskalni nameti privredi, a najveći su u Europi, a nije došlo do ponovnog konstituisanja organa Asocijacije poslodavaca BiH.

"U sindikatu Udruženje poslodavaca FBiH nije dobilo partnera za zajednički rad na promjeni trenutnog stanja, a izvršna vlast se i dalje bavi sama sobom. S obzirom na to da je ovo izborna godina od njih se puno ne očekuje ni u narednim mjesecima", kaže Čengić.

Među glavnim preprekama na putu razvoja i poslovanja jeste loš poslovni ambijent koji je uzrokovan neadekvatnim zakonskim rješenjima, a posebno: Zakona o radu FBiH, koji je preduslov za dolazak investitora u BiH. Zakona o akcizama FBiH, Zakon o privrednim društvima FBiH, Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o inspekcijama FBiH, Zakon o PDV-u...

Zoran Gazibarić, predsjednik Skupštine UPFBiH i direktor Nobila d. o. o. iz Nove Bile, naglasio je još jednom da privreda nema nikakvu podršku izvršne i zakonodavne vlasti. One crpe novac iz realnog sektora, ali pitanje je do kada, jer zna se da samo razvoj privrede, izvoz i nova zapošljavanja pune bzdžete.

Milenko Čolak, član UO UPFBiH, iz firme Lager d. o. o. iz Posušja, istakao je da su u godini iza nas puno vremena potrošili učetsvujući u izrdai prijedloga više zakona koji nisu realizirani, niti su došli do Skupštine FBiH. Naglasio je da Federalni i kantonalni organi u ladicama drže brojne zahtjeve za koncesije za termo i hidroelektrane, i ne rješavaju ih i na taj način odbijaju potencijalne investitore iz BiH.

Udruženje poslodavaca FBiH među brojnim problemima navelo je zaduženja Države, koja će na kraju vraćati privrednici. O tome imaju jasan stav: Ne podržavaju zaduženja koja neće biti usmjerena za ekonomski razvoj.