{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poslodavaca FBiH i Vlada FBiH konzistentni o problemima poslodavaca

F
14.4.2015. u 13:28
11
12
Udruženje poslodavaca FBiH i Vlada FBiH konzistentni o problemima poslodavaca
11
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su u Sarajevu razgovarali s predstavnicima Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH o prioritetnim mjerama za poboljšanje poslovnog ambijenta.
O prioritetnim problemima koje je federalni premijer uključio u “Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018 - Ekonomski rast i zapošljavanje”, složilo se i Udruženje poslodavaca BiH.

- Ako smo bili konzistentni šta je to problem onda moramo biti konzistentni i kada je riječ o rješenjima - kazao je premijer FBiH Novalić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić ukazao je na potrebu da se odrede tačni rokovi i ko te probleme treba rješavati, jer se „konačno treba znati ko radi, a ko ne radi“.

- U našem programu imaju rokovi, ali problem je odrediti precizne rokove zato što to zavisi od vremena prolaska kroz Vladu i parlamente. To je odista bar meni veoma teško procijeniti - istakao je Novalić.

U okviru poboljšanja poslovnog ambijenta jedno od najznačajnijih pitanja je, naglašava federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, stvaranje pretpostavki za novo zapošljavanje pri čemu treba voditi računa da poslodavci ostvare svoje ciljeve i da se zaštite prava radnika.

- To neće biti jednostavno jer ima nagomilanih problema iz prošlog perioda, ali pokušat ćemo sve raditi da to učinimo ukoliko je moguće u kraćem periodu. Praksa iz zemalja iz okruženja govori nam da je to moguće - rekao je Zukić.

Dodao je da je osnovni cilj - smanjiti bar na 50 posto poreze i doprinose, a istovremeno se, smatra, trebaju osigurati neki alternativni dodatni prihodi, a i uštede na troškovnoj strani.

U tom pogledu istakao je da ne smiju trpjeti penzioneri i da se maksimalno moraju zaštititi njihova prava.

- Prije svega radit ćemo da se olakša registracija preduzeća, da se smanje obaveze za one zanate, obrte i biznise gdje se ne može osigurati odgovarajuća profitabilnost zbog visokih doprinosa i poreza. Tako ćemo raditi u koordinaciji s poduzetnicima da stvorimo pretpostavke da od svih tih firmi nastane jedna velika firma, kako se radi u svijetu - izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Premijer Novalić zaključio je da „vanbudžetski fondovi koji spadaju u red socijalnih fondova, uključujući i zdravstvo, moraju ostati na istim prihodima“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: