BiH
0

Udruženje poljoprivrednika KS traži sprečavanje dosadašnje prakse raspodjele sredstava

FENA
Udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo poziva Federalnu Vladu i premijera Nermina Nikšića da onemoguće podjelu sredstava poreznih obveznika namjenjenih za investicije u poljoprivredi na dosadašnji način, jer, kako ističe, najveći dio tih sredstava već šestu godinu završi u rukama nekoliko desetina “tajkuna” sa područja bivše Herceg-Bosne, odnosno zapadne Hercegovine.

Kako je saopćeno iz tog udruženja, radi se mahom o “klijentima” resornih ministara koji kao po nekom pravilu dolaze sa toga područja te se može reći da javne pare idu u skladu sa devizom - iz kojeg sela ministar tamo i pare.

Kao primjer navode da je za prošlu godinu od 18 miliona KM za “investicije u razvoj poljoprivrede” 2/3 ili 10 miliona završilo u dva kantona iz Hercegovine sa hrvatskom većinom te u “mješovitom” HNK-u, uz napomenu da u toj raspodjeli nisu participirale općine iz HNK-a sa bošnjačkom većinom Konjic i Jablanica.

Također iz Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo navode da je pogrešno misliti da su poljoprivrednici Hrvati iz spomenutih područja znatnije profitirali jer su pare otišle u ruke „tajkuna” od kojih su neki dobili i po 2,5 miliona KM bezpovratnih sredstava iako je zakonski limit oko 200.000 KM i to mahom za izgradnju tovilišta svinja i junadi u spomenutim kantonima.

Da je pozicija ministra poljoprivrede veoma”interesantna” u situaciji kad su parlamentarci prepustili izvršnoj vlasti odnosno ministru poljoprivrede da kreira kriterije za raspodjelu i da ih implementira, vidi se iz najavljene namjere dva HDZ-a da zadrže to ministarstvo u svojim rukama, ističu iz Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo.

Smatraju da je hitno potrebno izmjeniti zakonsku regulativu za raspodjelu javnih para kako bi se sredstva koristila za razvoj obiteljskih gazdinstava, kako je to danas u EU, a ne za bespovratnu pomoć bogatim firmama.