BiH
0

Jerko Ivanković Lijanović: Moja ostavka nije rješenje

Klix.ba
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom današnjih protesta i zahtjeva pojedinih predstavnika poljoprivrednika Federacije BiH oglasio se dopremijer i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, čiju ostavku poljoprivrednici traže.

"Ukoliko bi moja ostavka bila rješenje za poljoprivredne proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini, ja bih danas odmah podnio ostavku ali to nije rješenje i to ne bi pozitivno promijenilo situaciju nego upravo suprotno, imalo bi negativne posljedice. Iz tog razloga ćemo ići u snažniju borbu za poboljšanje položaja naših proizvođača.

Smatram da ovakvi, očito ispolitizirani istupi jasno pokazuju pravo lice onih koji su upravo protiv zaštite domaće proizvodnje i ove zemlje, a to su očito one snage koje su oborile Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kada sam bio zastupnik u PSBiH i koji su svo ovo vrijeme radili u korist uvoznih lobija, a to su predstavnici HDZ-a. Svjedoci smo da oni upravo sada ruše naša nastojanja za povećanje poticaja činom nepodržavanja naših prijedloga. Naglašavam da je pripremljen Program poticaja za 2013. godinu a da smo također, od premijera Nikšića dobili obećanje kako će ostatak neisplaćenih sredstava biti isplaćen do kraja ovog mjeseca.

Kada su u pitanju špekulativni navodi o našem netransparentnom trošenju novca, želim ponoviti kako je upravo mojim dolaskom na čelo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, transparentnost podignuta na znatno veću razinu u odnosu na period ranije. Svi podaci o poticajima nalaze se na službenoj stranici ministarstva i sve špekulacije o tome, nemaju utemeljenje.

Također, što se tiče navoda o forsiranju pojedinih firmi, izdvajanjem velikih suma novca, ističem kako sam ponosan što imamo subjekte koji su u stanju izdvojiti veću sumu novca za svoje unaprjeđenje proizvodnje na osnovu kojih su zakonski i u skladu sa Programom ostvarili svoje pravo u prošlog godini. Takve firme imaju snagu za nova zapošljavanja i otkup proizvoda od strane primarnih proizvođača i uvijek će temeljem zakona moći ostvariti svoja prava", istakao je dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.