BiH
2

Udruženje penzionera podnosi tužbu protiv Republike Srpske

FENA
Udruženje penzionera podnijet će uskoro tužbu protiv Republike Srpske zbog neizvršavanja zakonskih obaveza prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a (PIO) i penzionerima u RS-u koji imaju najniže penzije u Evropi.

"Samo ove godine, zbog pravilnikom neuređenih obaveza i nepridržavanja zakona o obračunu budžetskih sredstava, Fond PIORS-a, odnosno penzioneri RS-a bit će zakinuti za oko 87 miliona KM", naglasio je predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj i dodao da je na to upozorena i Vlada prije izrade rebalansa, ali nisu uvažili njihove primjedbe.

U obraćanju poslanicima na posebnom zasjedanju Narodne skupštine RS-a o rebalansu ovogodišnjeg entitetskog budžeta po hitnom postupku, Rakulj je upozorio da ni u ovom dokumentu, kao ni u ranijim, nije planirano da se izvrše zakonske obaveze prema Fondu PIORS-a.

"Time se bitno utiče na uvećanje njegovog deficita i isplatu penzija u RS koje su najmanje u Evropi", upozorio je Rakulj parlamentarce i članove Vlade RS-a zamjerivši vlastima da i pored odluke Ustavnog suda i dalje se isplaćuju penzije kategorijama koje nemaju to pravo po zakonu.

Rakulj je naglasio da izvršna vlast nije ispoštovala ni ono što je usvojeno u zakonu, pa su korisnici penzionog prava ostavljeni da dobijaju isplate iz novih zaduženja Fonda, umjesto da Vlada preuzeme taj dio finansiranja iz entitetskog budžeta.