{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje novinara RS: Sve teži položaj novinara

F
2.5.2014. u 12:24
0
13
Udruženje novinara RS: Sve teži položaj novinara
0
Udruženje novinara RS: Sve teži položaj novinara
Udruženje novinara Republike Srpske povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija upozorava da je položaj novinara u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve teži i da veliki broj novinara radi u ekonomski otežanim uslovima što direktno utiče rad medija.
"Kada se tome dodaju sve češći verbalni napada i prijetnje novinarima te njihovo sprečavanja u radu od strane nosioca izvršnih funkcija vlasti ili institucija stanje vidljivo je da su uslovi u kojima mediji rade lošiji nego prethodnih godina", saopćeno je iz ovog novinskog udruženja.

Zbog toga pozivaju predstavnike svih političkih stranaka, i u vlasti i u opoziciji, te međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH da dosljednije rade na daljem unapređenju slobode medija te da štite pravo novinara na nesmetan rad i pristup informacijama.

Udruženje poziva sve kolege novinare i medije da ih obavijeste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izvještavanja ili istraživačkog rada da bi zajedno mogli da rade na sprečavanju takvih pojava.

Samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu odgovornije i profesionalnije raditi ovaj, društveno važan i težak posao, bez utjecaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći, zaključuju iz ovog udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: