BiH
0

Udruženje novinara RS: Sve teži položaj novinara

FENA
Udruženje novinara Republike Srpske povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija upozorava da je položaj novinara u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve teži i da veliki broj novinara radi u ekonomski otežanim uslovima što direktno utiče rad medija.

"Kada se tome dodaju sve češći verbalni napada i prijetnje novinarima te njihovo sprečavanja u radu od strane nosioca izvršnih funkcija vlasti ili institucija stanje vidljivo je da su uslovi u kojima mediji rade lošiji nego prethodnih godina", saopćeno je iz ovog novinskog udruženja.

Zbog toga pozivaju predstavnike svih političkih stranaka, i u vlasti i u opoziciji, te međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH da dosljednije rade na daljem unapređenju slobode medija te da štite pravo novinara na nesmetan rad i pristup informacijama.

Udruženje poziva sve kolege novinare i medije da ih obavijeste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi tokom izvještavanja ili istraživačkog rada da bi zajedno mogli da rade na sprečavanju takvih pojava.

Samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu odgovornije i profesionalnije raditi ovaj, društveno važan i težak posao, bez utjecaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći, zaključuju iz ovog udruženja.