Posjeta Azilu za pse u Tuzli
0

Udruženje "Nirina" preuzelo brigu o napuštenim životinjama

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije dugogodišnjih peripetija, Azil za pse u tuzlanskom naselju Paša Bunar, napokon je dobio novog "gazdu". O napuštenim životinjama ubuduće će brinuti aktivisiti Udruženja "Nirina", koji su danas organizovali posjetu azilu, a građane koji su došli da nahrane promrzle životinje počastili su čajem i kolačima.

Na ulazu u azil dijeljena je hrana, a svi zainteresovani su s uplatom simboličnog novčanog iznosa mogli dobiti člansku kartu Udruženja za zaštitu životinja "Nirina". Napuštene životinje će, prema najavama iz udruženja, imati adekvatnu zaštitu i obezbijeđenu hranu, a u budućnosti se planira poboljšavanje opštih uslova za boravak životinja u azilu.

Trenutno je u tuzlanskom azilu smješteno oko 700 pasa. Problem predstavlja činjenica što se u azil dovoze i bolesni psi s ulice, a azil još uvijek nema potpisan ugovor sa Veterinarskom stanicom.

Udruženje "Nirina" mjesečno potroši oko 8.000 KM za suhu hranu, a novac doniraju slična udruženja iz Danske i Njemačke. Danci su nabavili i 90 novih kućica i 60 vakcina za štence, dok je jedna Njemica donirala 7.000 KM za sanaciju jedne hale.