BiH
244

Udruženje majki Srebrenice i Žepe: 9. januar se može slaviti samo kao genocid nad Bošnjacima

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnice udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena-žrtva rata" danas su poručile kako se 9. januar može slaviti samo kao genocid nad nesrpskim stanovništvom, a posebno Bošnjacima.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić na današnjoj konferenciji za medije, organiziranoj kako bi se negirala proslava Dana RS-a, izjavila je kako su predstavnici srpskog naroda 9. januara uz pomoć JNA željeli veliku Srpsku i da su tada počeli genocid nad nesprskim stanovništvom, posebno Bošnjacima.

"Danas u Banjoj Luci i dalje žele isti projekat, negirajući tako genocid i ratne zločine i slaveći svoje heroje. Deveti januar se može slaviti samo kao genocid nad nesrpskim stanovništvom, a posebno Bošnjacima", kazala je Hasečić koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pretrpjela višestruka silovanja.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" je kazala kako je 1992. godina bila vrlo potresna jer je tada "donesena odluka" da ona i mnoge majke ostanu bez sinova i muževa.

"Ja danas nemam djece, a nakon rata smo ja i mnoge druge majke ukopale samo po jednu ili dvije kosti. Ratnih godina su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) željeli da budemo protjerani, istjerani i da naše kuće i avlije postanu njihove. Godine 1992. smo svi mi koji smo živjeli u RS-u izgubili sva prava i moć i BiH je tada podijeljena. Ovaj datum se ne može i ne smije slaviti, a bila sam razočarana kada je jučer predsjedavajući Ivanić izjavio da poštuje samo Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH", kazala je Subašić.

Predstavnici pomenutih udruženja danas su kazali da su tokom ratnih godina u BiH formirane zloglasne jedinice i logori i da je donesena odluka da svi oni koji su srpske, romske, jevrejske ili muslimanske vjere budu protjerani.

"Ubijeno je desetine hiljada Srba i pripadnika drugih nacija. Formirana je takozvana Srpska Republika i zacrtani su ciljevi koji bi trebali pripadati njoj. Obilježene su granice i sve što je bilo unutar njih trebalo je biti istrebljeno, protjerano, ubijeno ili na bilo koji drugi način poniženo. Formirano je na desetine hiljada logora, ubijeno na desetine hiljada ljudi, porušeni svi vjerski objekti muslimana, pa čak su uništavana i mezarja kako bi se prikrio svaki trag", poručeno je danas.