Godišnjica presude
55

Udruženje logoraša u Mostaru: Presuda UZP-u nije dovela do katarze

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Udruženje logoraša Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženje logoraša Mostar jedina je institucija u ovoj zemlji koja je obilježila godišnjicu presude Haškog tribunala čelništvu tzv. Herceg-Bosne. Na današnjoj konferenciji za medije istaknuli su još jednom pasivnost probosanskih snaga te nepriznavanje presude od strane Republike Hrvatske i hrvatskih političara u BiH.

Edin Batlak, predsjednik Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar, kazao je kako žali da dio vlasti koji za sebe kaže da je probosanske oprijentacije presudu za UZP nije znao kapitalizirati na jedan civilizacijski način.

"Presuda je trebala biit iskorištena na valjan način u priči oko preustroja Bosne i Hercegovine i promijena Izbornog zakona. Naprotiv te vlasti se nalaze u potpunoj defanzivi. Takav odnos je nova agresija na žrtve, sada samo s druge strane kroz nepoštivanje žrtve. Te probosanske snage nisu pokazale da imaju bilo kakvu strategiju, kao da ovaj narod vode ko guske u maglu", izjavio je Batlak.

Batlak je kazao da ova konferencija na današnji datum je opomena onima koji vode državu i narod da se ponašaju državnički.

"Danas se ciljevi Herceg-Bosne ostvaruju samo drugim sredstvima. Mislili smo da će presuda dovesti do katarze, nažalost nje nema. Evo jutros su osvanuli transparenti podrške ratnim zločincima presuđenim prije godinu dana. Katarze nikada neće biti dok vlast koja je pokrenula cijeli projekat ne promijeni svoje stajalište", istakao je Batlak naglasivši još jednom da presuda nije, niti će ikad biti, presuda hrvatskom narodu, već jednoj lošoj politici.

Hrvatski političari vješto manipuliraju s narodom stvarajući mu osjećaj krivice, kazao je dalje, dodavši da je krivica uvijek pojedinačna.

Emir Hajdarović najavio je da će Udruženje logoraša Mostar obilježavanje presude Haškoj šestorci tradicionalno obilježavati ted a će se i danas boriti da se ni u miru ne ostvare ratni ciljevi tzv. Herceg-Bosne. Pozvao je vlast da se pomogne logoraškoj populaciji te je uvrsti u Zakon o žrtvama torture.

Hajdarović je podsjetio kako Tužilaštvo HNK nije uradilo ništa po njihovoj krivičnoj prijavi protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića o negiranju presude i izazivanja nacinalne mržnje u danima poslije presude Haškog tribunala.

Udruženje logoraša Mostar kazalo je kako pojedini mediji stvaraju psihozu rata, koristeći jezik mržnje i poticanja linča, kako se posebno u tome ističe Naša TV s urednikom Milanom Šutalom te kako će se ovih dana protiv njih podnijeti prijava RAK-u.

Kazali su da su u kontatku s pravnicima o tome kako zaobići pravni sistem Republike Hrvatske i u Strazburu pokrenuti tužbe za ostvarenje svojih prava. Na konferenciji su se obratili još i Neđad Bobeta i Mirzo Ćemalović.