Negiranje zločina
166

Udruženje logoraša Mostar podiže krivičnu prijavu protiv Čovića i Ljubića

Piše: R. D.
Udruženje logoraša Mostar (Foto: Klix.ba)
Udruženje logoraša Mostar (Foto: Klix.ba)
Upravni odbor Udruženja logoraša Mostar donio je danas odluku o podnošenju krivične prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i saborskog zastupnika Bože Ljubića zbog negiranja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

"Udruženje logoraša Mostar poduzet će sve mjere, radnje i postupke za pokretnje krivične prijave protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića u skladu s Krivičnim zakonom FBiH", naveli su iz Udruženja logoraša Mostar.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Safet Nožić za Klix.ba je kazao da počinje postupak prikupljanja dokaza i materijala koji bi mogli rezultirati krivičnom prijavom, dok je član Upravnog odbora udruženja Alija Lizde istakao kako su Čović i Ljubić prekršili Krivični zakon jer su negirali presude međunarodnih institucija, za šta su propisane kazne zatvora do tri godine.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog suda je krajem novembra utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od Hrvatske.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić na 20 godina zatvora, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

Lideri bosanskih Hrvata su, kao i većina političara iz Hrvatske, prvobitno izjavili da ne priznaju odluku Haškog suda. Dragan Čović je presudu nazvao zločinačkom.