Podrška prevenciji
24

Udruženje Kap: Svako treće dijete trpi nasilje

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Udruženja za razvoj društva "Kap" u saradnji sa školama iz cijele BiH danas obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja 'Dan ružičastih majica', a slogan ovogodišnje kampanje je "Trend je biti friend".

Centralna manifestacija je "Festival prijateljstva" u Domu mladih u Sarajevu gdje se oko 500 mladih druže uz zabavni i edukativni sadržaj.

Učenici na svoj način iskazuju podršku prevenciji nasilja među mladima i dižu glas protiv nasilja u školama.

Merima Spahić iz Udruženja "Kap" kazala je da se dan prevencije vršnjačkog nasilja počeo obilježavati u Kanadi, a u BiH prije tri godine.

"Prije tri godine smo počeli s obilježavanjem i tada nismo nailazili na razumijevanje škola u ovolikom broju. Škole su negirale da nema nasilja i da nema potrebe da se o tome govori. Mislim da je u prvoj godini ovaj dan obilježen u svega tri grada. Naredne godine u više od 100 škola, a danas nemam podatke koliko škola obilježava, ali pretpostavljam da svaka škola govori o nasilju. Tabu je razbijen", navela je Spahić.

Dodala je da je Udruženje "Kap" radilo istraživanje na 7.000 ispitanika, potpuno anonimno, sa učenicima osnovnih i srednjih škola na prostoru FBiH, a podaci su da je svako treće dijete izjavilo da trpi nasilje.

"Imamo podatke da u Hrvatskoj svako četvrto dijete trpi nasilje pa se nekako cijela država 'digla na noge'. Posebno je zapanjujući podatak da je svega 66 djece od ukupno 2.339, koji su izjavili da trpe nasilje, to prijavili policiji. Djeca sama pokušavaju da riješe taj problem i tu se stvari zakompliciraju", potcrtala je Spahić.

Na kraju je iznijela podataka da su djeca kazala da su najzastupljenije verbalno, fizičko te cyber nasilje.

Uime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, organizaciona jedinica policijska akademija, inspektor Faris Kekić smatra da je ova kampanja korisna te da djeca trebaju s roditeljima razgovarati ukoliko imaju problema.

"Moje mišljenje je da je kampanja dobra i da djeca koja su žrtve nasilja trebaju da prijave nadležnim kolegama. Djeca trebaju da obavljaju razgovore sa svojim roditeljima, jer odatle sve počinje. Ako nemate komunikacije kod kuće tada se dešavaju problemi. Djeca se povlače u sebe i neće da prijave bilo kakav oblik nasilja", poručio je Kekić.

Tokom dana u Međunarodnom centru za mlade na Grbavici u Sarajevu bit će održana konferencija o prevenciji nasilja među mladima u školama, s akcentom na nasilje putem interneta (cyber bullying). Očekuje se dolazak predstavnika ministarstava obrazovanja, pravosuđa, policije, kao i škola, nevladinih organizacija te učenici i roditelji.