{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje izdavača udžbenika FBiH protiv diktata u obrazovanju

F
7.8.2008. u 13:31
0
0
Udruženje izdavača udžbenika FBiH protiv diktata u obrazovanju
0
Udruženje izdavača udžbenika FBiH protiv diktata u obrazovanju
Udruženje izdavača udžbenika FBiH zatražilo je hitan sastanak s federalnom ministricom Melihom Alić da bi joj ukazalo na evidentan primjer kršenja demokratskih principa u odabiru udžbenika i kršenje Pravilnika a tiču se otkupa udžbenika za osnovne škole u Federaciji BiH.
- Smatramo da se ovaj projekt može realizirati isključivo u koordiniranoj saradnji članova našeg udruženja s kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, što, nažalost, nije slučaj. Udruženje je došlo do saznanja da se prilikom odabira udžbenika koji su predmet otkupa javilo niz neregularnosti, a tiču se konkretno izbora samo jednog udžbenika za određeni predmet, navodi se u saopćenju.

Udruženje smatra da ovakav način odabira udžbenika predstavlja diktaturu u obrazovanju. Tvrdi da se to dešava u Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom i Heregovačko-neretvanskom kantonu (otkup svih udžbenika od I do IV razreda devetogodišnje škole), Unsko-sanskom kantonu (otkup udžbenika engleskog jezika), Zeničko-dobojskom kantonu (otkup udžbenika za V razred devetogodišnje škole i otkup udžbenika engleskog jezika od III do V razreda devetogodišnje škole), čime je prekršen Pravilnik Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prema kojem je pravo biranja udžbenika s liste odobrenih udžbenika prepušteno isključivo nastavnicima.

Ako se ova praksa ne promijeni, Udruženje će protiv spomenutih kantonalnih ministarstava podnijeti tužbe, kaže se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: