{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje geografa: Sutorina je geografski teritorij BiH

F
5.11.2014. u 17:44
283
27
Udruženje geografa: Sutorina je geografski teritorij BiH
283
Udruženje geografa: Sutorina je geografski teritorij BiH
Iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini ističu da protestiraju zbog nakane bh. parlamentaraca da "ratifikuju" granice Bosne i Hercegovine s Republikom Crnom Gorom.
"Ratifikacija se ne može i ne smije sprovesti na dio teritorija krajnjeg jugoistočnog dijela Bosne i Hercegovine toponomastičkog imena Sutorina, koji je plod voluntarstičkog dogovora nekadašnjih predsjednika dvije susjedne republike u bivšoj zajedničkoj državi" saopćeno je iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini.

U Udruženju smatraju da su dosadašnje reakcije autora- patriota potpuno opravdane jer s pravom upozoravaju političare da ne ratifikuju granicu sa Republikom Crnom Gorom, jer na taj način dio legitimnog prostora Bosne i Hercegovine ustupaju susjedu.

"Nema niko pravo da ratifikuje sporazum kojeg nema. Isto tako nema niko pravo da legalizuje voluntarističke dogovore, koji nikada nisu ratifikovani u zvaničnim republičkim organima. Ostaje nejasno kako i na osnovu kojih elemenata će to uraditi današnji političari. Trebaju obnoviti znanje da je Bosna i Hercegovina priznata u granicama Berlinskog kongresa iz 1878. god. Berlinski kongres je potvrdio teritorij uključujući i Sutorinu, geografski horion, o čemu svjedoči topografska karta, list Trebinje, mjerila 1:150 000 iz 1884. godine, dakle nakon Berlinskog kongresa", stoji u saopćenju.

Udruženje napominje da ima onih koji obnašaju važne funkcije u državi, koji su od autora ovog članka trebali usvojiti neophodna kartografska znanja, a očito je da nisu.

"Nejasno je kako su zaboravili da su to nekada učili, očito nedovoljno, a zaboravili adresu na koju bi se mogli obratiti ili obnoviti znanje radi zauzimanja ispravnog stava. U sistemu geografskih nauka postoje i komponentne nauke koje uključuju izučavanje nacionalne geografije posvećene pitanjima historijsko-geografskog razvoja teritorija, uključujući i granice koje ga uokviruju. Sve ovo je popraćeno geografskim kartama koje su dokumenti i neizbrisiv trag svih događaja koji se tiču dotičnog prostora. Geografske karte se periodično dopunjuju ili reambuliraju novim geografskim sadržajima uvažavajući pri tome sve promjene u geografskom prostoru. Zbog toga i ne čudi da Bosna i Hercegovina zaboravlja institucije koje se bave ovom naukom i istovremeno zatire institucije, kao što je Geodetski zavod Bosne i Hercegovine" zaključeno je u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: