BiH
211

Utvrđen Prijedlog ugovora o granici s Crnom Gorom: Hoće li se BiH odreći Sutorine?

Klix.ba
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora.

Prema ugovoru, državna granica se proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

"Dvije države na ovaj način, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet, unapređuju bilateralne odnose, ispunjavaju obaveze preuzete Poveljom Ujedinjenih naroda i šalju pozitivnu poruku zemljama u regiji, evropskim i globalnim partnerima o spremnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore da sporazumno urede preostala otvorena pitanja", stoji u saopćenju.

Vijeće ministara se današnjom odlukom oglušilo o pozive stručnjaka, geografa i profesora koji su proteklih dana isticali da se ovakvim ugovorom susjedima dobrovoljno ustupa dio legitimnog prostora BiH , a riječ je o općini Sutorina.

"Ratifikacija se ne može i ne smije sprovesti na dio teritorija krajnjeg jugoistočnog dijela Bosne i Hercegovine toponomastičkog imena Sutorina, koji je plod voluntarstičkog dogovora nekadašnjih predsjednika dvije susjedne republike u bivšoj zajedničkoj državi", upozorili su jučer iz Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a potom i na konačnu ratifikaciju novom sazivu Parlamentarne skupštine BiH.

Ukoliko bh. parlamentarci ratificiraju ovaj ugovor, BiH će izgubiti teritoriju koja joj historijski pripada kao i izlaz na otvoreno more, upozorili su ranije eksperti.