|

FOTO
/
Udruženje Bosfor uručilo Ahdnamu Valentinu Inzku

Udruženje Bosfor uručilo Ahdnamu Valentinu Inzku
0
A
Anadolija
19.12.2012. u 13:55
0
komentara
0

dijeljenja
Povodom 28. maja, Dana Ahdname, u zgradi Općine Stari Grad u Sarajevu održana je svečana manifestacija dodjele godišnjeg priznanja Ahdname visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku. Ahdnama je jedna od najstarijih i najvećih povelja o ljudskim pravima i slobodama.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Predsjednik Udruženja Bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor" Rizvan Halilović je rekao da povelja nije mogla ranije biti uručena Inzku zbog njegovih ranije preuzetih obaveza.

Dodjeli povelje prisustvovao je i prof. Hasan Balić koji je naglasio kako je problem 21. vijeka problem koji je čovječanstvo naslijedilo iz 20. vijeka.

"Mi smo jedna lijepa zemlja koja ima ogromne poteškoće. Te poteškoće nam uglavnom dolaze od naših susjeda, koji nikada nisu kroz historiju, i daj Bože da će i u budućnosti biti prijateljski raspoloženi prema nama, prema BiH", kazao je Balić.

On je također rekao da ljudi često imaju pogrešnu sliku ili su nedovoljno informisani o BiH i naveo primjer.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Neki dan je jedan diplomata rekao da oni dolaze u zemlju koja nema demokratske tradicije, nema tradicije ljudskih prava. To je ishitrena izjava. Mi baštinimo tradiciju ljudskih prava i tradiciju međureligijskog života", kazao je Balić.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić je kazao da međunarodna zajednica i OHR, kao i visoki predstavnik Valentin Inzko, treba da ostanu u BiH dok ne budu riješena krucijalna politička pitanja u BiH.

On je kazao da će Općina Stari Grad i u narednom periodu stajati na raspolaganju Udruženju Bosansko-turskog prijateljstva "Bosfor", koje je i formirano i ima sjedište u ovoj općini.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je kazao da mu je velika čast što može primiti Ahdnamu sultana Mehmeta Fatiha.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Ovdje se uvijek živjelo zajedno, bilo je napetosti, možda i nekih diskriminacija, ali u suštini je narod pravedan. Ovdje je bio suživot prije nego što je postojao u Evropi", kazao je Inzko.

Inzko je podsjetio da se u Bosni živjelo zajedno dok su se u Evropi još vodili ratovi.

"Ja se ne slažem sa tim strancem, diplomatom koji je kazao da Bosna nema tradicije, demokratske, pravne i druge, to nije tačno", kazao je on.

Inzko je također naglasio kako je "ovdje Evropa uvijek postojala, geografski, ali i što se tiče tolerancije i dijaloga".

"Vaše komšije Hrvati će za šest i po mjeseci biti članovi Evropske zajednice i tako će ona kucati na vaše kapije. Vi ćete biti direktan susjed Evropske zajednice", kazao je Inzko koji je izrazio nadu da će Evropa tada preuzeti neke vrijednosti, pogotovo one koje su opisane u Ahdnami.

"Kada se kupuje kuća, na Zapadu je važna lokacija, a kod vas je važno ko je komšija, kakav je komšiluk, i po tome se kupuje", kazao je Inzko.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.