BiH
116

Udruženje BH novinari uputilo najoštriji protest Fuadu Kasumoviću

Klix.ba
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuju najoštriji protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumaviću zbog političkih pritiska na Nadzorni odbor Radio-televizije (RTV) Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radio-televizije.

U pismu, koje je poslao članovima Nadzornog odobra RTV Zenica 27. februara ove godine, gradonačelnik Kasumović optužuje članove NO za netransparentno imenovanje direktorice i izostanak konsultacija s njim, budući da Grad Zenica ima 67,52 posto vlasničkog udjela u RTV Zenica i, shodno tome kao gradonačelnik ima pravo "upravljačkog nadzora" i "davanja uputstava" za rad ovoj javnoj RTV kao i svim drugim javnim preduzećima.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanje gospodina Fuada Kasumovića u rad javnog medija i njegovog Nadzornog odobora, bez obzira na vlasnički udio Grade Zenice u ovom mediju. Vlasnički udio i finansiranje rada RTV Zenica javnim novcem nikako ne mogu biti pokriće gradonačelniku Kasumoviću da na sebe preuzima ulogu Nadzornog odbora, a posebno je nedopustivo da zloupotrebljava statutarne ovlasti kako bi mogao imenovati direktora, miješati se u rada javnog medija ili uskraćivati finansijska sredstva radi vlastitih političkih ciljeva.

Upravni odobor BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Fuada Kasumovića da prestane vršiti pritisak na NO, menadžerske strukture i novinare RTV Zenica, te da rješavanje navodnih sporova između menadžmenta i dijela nezadovoljnih uposlenika prepusti nadležnim organima i članovima Nadzornog odbora. Svako drugačije ponašanje i postupke gradonačelnika Kasumovića smatrat ćemo atakom na slobodu medija i slobodu izražavanja, zbog čega će UO BH novinara zatražiti pomoć i intervenciju domaćih i međunarodnih organizacija zaduženih za zaštitu slobode medija i prava novinara.