{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipe TVSA i BN Televizije

F
19.12.2014. u 17:03
0
4
Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipe TVSA i BN Televizije
0
Udruženje BH novinari osuđuje napad na ekipe TVSA i BN Televizije
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje i fizički napad na novinarske ekipe TVSA i BN Televizije iz Bijeljine, koji su se desili u četvrtak na području Sarajeva odnosno Brčko Distrikta, saopćilo je danas bh. novinarsko udruženje.
Upravni odbor zahtijeva od policijskih struktura Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo hitnu istragu o ovim napadima i kažnjavanje napadača.

Izražava zabrinutost zbog porasta fizičkog nasilja nad novinarima i medijima, koje najčešće prolazi bez adekvatnih kaznenih mjera prema napadačima.

"Izostanak pravde za novinare i medije, u javnosti ostavlja dojam o 'poželjnosti' takvih napada i istovremeno šalje lošu poruku o institucionalnoj diskriminaciji novinara i medijskih uposlenika od državnih institucija odgovornih za sigurnost i pravnu zaštitu svih građana, uključujući i novinare i druge medijske djelatnike", navodi se u saopćenju.

Udruženje podsjeća da je ekipa BN TV napadnuta tokom snimanja policijske akcije pretresanja lokacija i hapšenja osoba osumnjičenih za dilanje droge u Brčko Distirktu, kada je grubo napadnut i vrijeđan snimatelj Goran Opačić.

Majka Habiba Čačkovića, jednog od uhapšenih, pokušala je razbiti kameru vrijeđajući snimatelja na nacionalnoj osnovi.

Tokom ovog napada, pripadnici Policije Brčko Distrikta, koji su obezbjeđivali mjesto pretresa, nisu reagirali niti su pokušali zaštititi snimatelja i osigurati mu nesmetan rad.

Istog dana je na poljoprivrednom imanju u okolini Sarajeva fizički napadnuta ekipa TVSA dok je pokušavala snimiti prilog o širenju bolesti bruceloze na području sarajevske općine Novi Grad.

Ekipu TVSA fizički je napao vlasnik imanja Hanefija Totić koji je nasilno oduzeo sav snimljeni materijal, oštetio kameru i ostalu TV opremu, navedeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: