52 iskustva porodilja
463

Udruženje Baby steps šalje krivičnu prijavu protiv Kantonalne bolnice Zenica

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Udruženje Baby steps je tokom protekle godine radilo na prikupljanju iskustva porodilja i na osnovu 52 prikupljene prijave formiralo je krivičnu prijavu zbog sumnje da su počinjena brojna krivična djela.

Amila Tatarević, predsjednica Udružena Baby steps danas je poručila da se udruženje već godinama bori protiv korupcije u porodilištima, a sada je učinjen važan i konkretan korak.

"Od onih prvih istraživanja preko niza saradnje, konkretnih aktivnosti, čak i online sistema za prijave korupcije u porodilištima pa do onih ključnih trenutaka, a to su iskustva porodilja. Ta iskustva porodilja su ono što je dalo možda i najveći utjecaj na ovaj projekat. Smatrali smo da moramo uraditi nešto više. Osim dijeljenja iskustava putem videa gdje su hrabre porodilje odlučile da stanu pred kamere, da ispričaju svoja iskustva i da ušute one koji negiraju da u porodilištima postoje problemi, imali smo puno pisanih anonimnih iskustava koji su govorili o mnogim problemima i o krivičnim djelima koji se svakodnevno dešavaju. Nije nam bilo drago da to ostane samo priča na društvenim mrežama, željeli smo napraviti nešto značajnije", rekla je.

Ona je kazala da ove prijave i iskustva sublimiraju i pošalju kao krivičnu prijavu koja će biti upućena nadležnom ministarstvu danas i od koje očekuju dalje istrage i sankcije.

"Skupili smo određeni broj iskustava koja se tiču određene bolnice, porodilišta u BiH i ona sadrže brojna krivična djela uključujući korupciju, iznudu, nesavjesno liječenje, korištenje službenog položaja i slično. Ali ono što je ključno jeste da ona sadrže imena i prezimena doktora i medicinskog osoblja. Ono što je važno jeste da imamo izdvojena imena doktora, babica, medicinskih sestara. Ukupno je 52 iskustva koja sadrže imena. U njima se vidi šablon sličnih radnji i neka imena se izdvajaju mnogo češće i to je jasan znak, osnov sumnje, osnov za pokretanje istrage. Možemo smatrati da ovo nije jedna prijava Udruženja Baby steps, nego je 52 prijave od 52 porodilje. To je jako velika stvar", kazala je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ona je pojasnila da se radi o Kantonalnoj bolnici Zenica te da će prijavu uputiti Kantonalnom tužilaštvu ZDK. Naglasila je i da dva-tri imena spominje se čak u 80 do 90 posto prijava koje je dobilo udruženje.

"Očekujemo da će biti pokrenute istrage na osnovu jasnih informacija koje dostavljamo Tužilaštvu i da će biti sanckionisani oni koji to čine", rekla je.

Amila Tatarević je naglasila da udruženje i dalje ima saradnju sa porodilištima te da ovo nikako ne umanjuje važnost saradnje.

"Ovakvi primjeri su izuzeci našeg medicinskog sektora i oni prljaju obraz i čast medicinske struke te moraju biti sankcionisani. Ne možemo očekivati nikakve promjene sve dok su ovakve osobe, koje ne zaslužuju biti dio društva, a kamoli tog veličanstvenog trenutka kakav je rađanje novog života ne odgovaraju za svoje postupke", rekla je.

Poručila je da udruženje ovdje neće stati te da će pratiti šta će se dalje dešavati.

"Nastavit ćemo pratiti sve što će se dalje dešavati sa ovom prijavom, istragom, ali ćemo isto tako nastaviti prikupljati iskustva i slati tužilaštvima i zahtijevati pokretanje istrage. Pružit ćemo ruku svakome kome je potrebna pomoć", kazala je.

Ona je poručila da je izuzetno puno traumatičnih iskustava u svim porodilištima u Bosni i Hercegovini te da je stanje alarmantno. To je i jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju "dati kovertu" doktorima.

"Najčešći razlog zašto ljudi daju kovertu jeste nada da će porodilja biti bolje tretirana, ali nemamo puno iskustava kada je to zaista nešto značilo. Često doktor uzme kovertu i ode preko vrata, može izazvati i nepotrebne intervencije koje mogu izazvati probleme tokom poroda. Imamo jako puno iskustava u kojima je porodilja doživjela traumu iako je suprug "počastio" osoblje. Imamo iskustava i kada doktori nakon poroda, kada su dobro napatili porodilju, praktički imamo i invalide poslije poroda, dođu i kažu: "Kad bih znao da ćeš me tako počastiti, ja bih te bolje pripazio". A da ne pričam o hitnim slučajevima kada se uslovljava život djeteta ili majke sa 500 maraka i slično", navela je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Medijima se obratio i Samir Forić, docent na odjelu sociologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. On je kazao da je ova prijava kulminacija ovog konkretnog projekta i aktivnosti kojima se udruženje bavi.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Ona je i okidač koji često fali kada govorimo o suzbijanju korupcije jer nadležne instutucije uvijek kažu da nedostaju prijave. Sad smo taj dio upotpunili i očekujemo dalje reakcije. Mi želimo promjenu ponašanja prema porodiljama prvenstveno u porodilištima. Ovo je također podrška porodiljama koje su prošle loša iskustva. Ovo je i jedan od pokazatelja na koji način civilno društvo funkcioniše. Organizacije civilnog društvo posreduju zahtjeve građana i na taj način utječu na sistem pokušavajući ga učiniti boljim", rekao je.