Inicijativa SDA
56

Udruženja žrtava pisala Delegaciji EU: Spriječite nastavak politike zločina iz perioda 1992-1995

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa reagirali su danas na saopćenje Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini od 24. januara i poziv političkim strankama u BiH "da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema s kojima se suočava BiH".

Naveli su da "polarizirajućl ultimatumi i potezi, uključujući i preispitivanja ustavnog okvira zemlje, neće olakšati formiranje vlasti..."

"Vašim saopštenjem jednoglasno ste osudili pravo na pristup sudu i naveli da je zahtjev za preispitivanje imena RS skretanje sa stvarnih problema sa kojim se suočava BiH", navode spomenuta udruženja u reagiranju.

Istovremeno, ističu kako su "stvarni problemi sa kojima se suočava BiH - najava i održavanje referenduma u RS-u, naoružavanje policije i najava formiranja vojske RS-a, kontinuirano ponavljanje da BiH nije država od predstavnika iz RS-a, nepriznavanje međunarodnih institucija i sudova, proslava 9. januara, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, negiranje genocida i napadi na Majke Srebrenice, kao i vrijeđanje i provokacije Majki ubijene djece u javnim istupima da su njihova djeca živa, iako se po DNK-nalazu dokazalo da su ubijena".

Kako se u reagiranju, nadalje, navodi - u pravosuđu BiH na čelnim funkcijama nema niti jednog Bošnjaka, dok stanje u RS-u karakteriziraju: diskriminatorski zakon o pravima žrtava torture u RS-u, poništavanje izvještaja za Srebrenicu iz 2005. godine, zabrana korištenja bosanskog jezika, oduzimanje imovine povratnicima (zakon o katastru RS-a), oduzimanje JMBG povratnicima, ali i ubijenim, skrnavljenje obilježja, donošenje zakona o grobljima sa kojim je predviđena mogućnost uklanjanja istih, ukidanje ministrastva za izbjegla i raseljena lica (Aneks 7), kao i zabrana obilaska stratišta, te diskriminacija u zapošljavanju u javnim institucijama.

"Možda su za vas sve ovo nestvarni problemi, ali za nas su oni stvarni i svakodnevno se sa njima suočavamo. Niti za jedan od ovih problema Bošnjaci nemaju pravo da reaguju, nemaju pravo da pitaju sud da li je to u skladu sa evropskim konvencijama", navodi se u reagiranju, uz pitanje - Zašto?

U reagiranju se, istovremeno, navodi kako je izostalo i pravo na reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, čija je najava, također, osuđena, uključujući i dva člana Predsjedništva BiH (Dragan Čović i Mladen Ivanić), te na taj način uskraćeno pravo žrtvama na pristup pravdi, "ili je to pravo, pravo na pravično suđenje, nama Bošnjacima zabranjeno".

"Stvarni problem je kada Bošnjak ili Bošnjakinja podigne lični dokument (rodni list, smrtni list, vjenčani list) u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku... koji se izdaju bez JMBG, a takav dokument je nevažeći i onemogućava rješavanje stvarnih problema", navodi se u reagiranju.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa upozoravaju da su o svim spomenutim, ali i nizom drugih problema, upoznati Delegacija EU u BiH/EUSR, OHR, Ured Obdusmena i Tužilaštvo BiH, ali da, nažalost, niko nije reagovao.

"Možda je najava SDA o pokretanju inicijative o preispitivanju imena RS-a samo politički spin, ali u odsutnosti bilo kakvog reagovanja na ponašanje institucija i pojedinaca iz RS-a nama ipak nada da će se konačno spriječiti nastavak politike zločina iz perioda 1992- 1995", navodi se u reagiranju, naslovljenom na Delegaciju EU u BiH, odnosno na znanje šefovima misije zemalja-članica EU u BiH.