|

Udruženja koja okupljaju osobe s autizmom u Telemachovom showroomu

Udruženja koja okupljaju osobe s autizmom u Telemachovom showroomu
51
Klix.ba
27.3.2015. u 17:14
1
komentara
51

dijeljenja
1/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, kompanija Telemach je organizovala druženje mališana iz Udruženja Autizam u BiH, Udruženja EDUS i Udruženja URDAS sa osobljem Telemacha u novoopremljenom showroomu u BBI centru.
Djeci je omogućeno da uz najsavremeniju tehnologiju iskoriste prednosti brzog interneta, skinu svoje omiljene aplikacije i igrice sa mreže. Tokom druženja djeca su bila u prilici da pokažu šta vole koristiti na internetu i da surfaju velikim brzinama, saopćeno je iz Telemacha.

Predstavnica Telemacha Edina Kurić–Zorlak je istakla da su djeca sa autizmom veoma nadarene i talentovane osobe, a obzirom da imaju poteškoće sa verbalnom i neverbalnom komunikacijom, internet im pruža mogućnost lakše online komunikacije i bržu socijalizaciju.

"Istraživanja su pokazala kako djeca sa autizmom vole interakciju sa pametnim uređajima, stoga nam je danas bilo zadovoljstvo upriličiti im prezentaciju Telemachovih najnaprednijih servisa što je omogućeno uslugom najbržeg interneta", rekla je Kruić-Zorlak.

Korištenje interneta pomaže osobama s autizmom, jer pruža mogućnost osnivanja online društava i udaljeni rad te im pomaže da se uključe u društvo.

Stoga je u svijetu je već uobičajena praksa da IT kompanije izrađuju softvere za djecu sa autizmom koji im pomažu u svakodnevnom životu. Tako je i cilj Telemacha da, koristeći se najnovijim tehnologijama, pomogne djeci u njihovoj svakodnevnoj komunikaciji i socijalizaciji.

"Ovakva druženja su veoma značajna za roditelje i djecu. Premda u Bosni i Hercegovini nema zvaničnih statistika, zabilježen je veliki broj djece koja se nalaze u autističnom spektru. Stoga svi segmenti društva trebaju biti uključeni u podršku ovoj grupaciji u svakodnevnom životu", kaže Aida Šahmanović, predsjednica Udruženja Autizam u BiH.

Pored poklona za mališane iz svih udruženja, kompanija Telemach je Udruženju Autizam u BiH dala je i poseban besplatan paket 24 mjeseca pretplate na Trio Grande Family koji će im biti na raspolaganju u narednom periodu, stoji u saopćenju Telemacha.

Inače Telemach je jedna od kompanija koja najviše investira u mrežu. Mreža Telemacha je 100 posto unaprijeđena novom generacijom Docsis 3.0 koja omogućava broadband brzine do 400 Mbps.

Pri tome, osoblje Telemacha je posvećeno društveno korisnom radu i Telemach je aktivna članica Koalicije marginaliziranih grupa KOMA zajedno sa pomenutim udruženjima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...