UDIK performansom ispred Katedrale obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

F
FENA
27.1.2015. u 13:19
91
UDIK performansom ispred Katedrale obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta
91
1/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/8 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predstavnici Udruženja za društvena istraživanja (UDIK) polusatnim performansom danas su u Sarajevu obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar.
Tom aktivnošću željeli su podsjetiti na žrtve, ali i ukazati da su narodi koji su stradali još na marginama.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je medijima da se konstantno ponavljaju iste greške i da protekli ratovi nisu bili dovoljna opomena.

Mišljenja je da je Drugi svjetski rat bio dovoljna opomena i da je svaki sljedeći sukob samo ponavljanje istih, starih grešaka.

UDIK drugu godinu obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a smatraju da je to najznačajniji datuma u obilježavanju godišnjica zločina i genocida.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: