BiH
74

Banja Luka: Obilježen dan sjećanja na žrtve holokausta

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Polaganjem vijenaca, molitvom i govorom o holokaustu u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko šest miliona Jevreja, danas je u Banjoj Luci obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Banjoj Luci Arie Livne istakao je da ne smiju biti zaboravljene žrtve holokausta.

"Veliki je problem što se fašizam ponovo javlja u cijeloj Evropi i diže glavu. Zbog toga moramo učiniti sve da se holokaust više nikada ne ponovi", rekao je Livne novinarima.

On je podsjetio da mu je kompletna porodica ubijena u Drugom svjetskom ratu.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković rekao je da se holokaust više nikada ne smije ponoviti.

"Ne smijemo zaboraviti žrtve holokausta, odnosno stradnja Jevreja, ali i ostalih naroda u Drugom svjetskom ratu", kaže Jerković.

Direktor Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske Dragan Davidović rekao je da je Vlada posebnu pažnju posvetila obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

"Potrebno je pamtiti i ne smije nikada biti zaboravljeno stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i Srba koji su prošli istu golgotu", rekao je Davidović.

Vijence na Jevrejskom groblju položili su predstavnici Jevrejske opštine Banja Luka i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" večeras u 19.00 sati bit će otvorena izložba "Stradanje bugarskih Jevreja".

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.