{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

A
4.9.2012. u 13:35
1
0
Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
1
Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
Učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim radnicima, a mjesečna primanja su im manja od prosječnih.
Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plate imaju učitelji u Hrvatskoj sa mjesečnim zaradama od 700 eura.

Na nivou cijele Evrope, najslabije zarađuju prosvjetni radnici u Bugarskoj sa primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade platu od 4.700 eura. Učitelji u Turskoj imaju platu od oko hiljadu eura.

Prosječna plata učitelja u Bosni i Hercegovini iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među kantonima. U Federaciji BiH plata učitelja je oko 380 eura, ali je u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona učiteljska plata manja za 30 posto u odnosu na druge kantone. U Republici Srpskoj prosvjetari u prosjeku zarađuju 50 eura više od kolega u Federaciji BiH.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plata u obrazovanju te zemlje je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura.

Iako u Hrvatskoj prosvjetari zarađuju bolje od kolega u ostalim zemljama regije, prosječni mjesečni ali i godišnji prosjek plata u Hrvatskoj opada iz godine u godinu. Plata prosvjetnog radnika u Hrvatskoj za juni ove godine je oko 700 eura, što je niže za 3,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prosvjetni radnici na zapadnom Balkanu su na ivici egzistencije, a nakon jučerašnjih protesta prosvjetara u Srbiji slično izražavanje nezadovoljstvo najavile su njihove kolege u ostalim zemljama regije.

Srbija ima najmanja ulaganja u prosvjetu u Evropi. Predsjednik Sindikata prosvjetara Srbije Dragan Matijević je dopisniku agencije Anadolija kazao da je krajnje vrijeme da se popravi status obrazovanja u Srbiji.

Srbija se također suočava i sa problemom starosti prosvjetnih radnika jer oko 15.000 zaposlenih u prosvjeti ispunjava bar jedan uslov za penziju, najčešće starosni, ali odbija da se penzioniše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: