{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

A
4.9.2012. u 13:35
1
0
Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
1
Učitelji u BiH bolje zarađuju od onih u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji
Učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim radnicima, a mjesečna primanja su im manja od prosječnih.
Istraživanje agencije Anadolija pokazalo je da su najslabije plaćeni učitelji u Srbiji, koji mjesečno zarađuju od 300 do 350 eura, a najbolje plate imaju učitelji u Hrvatskoj sa mjesečnim zaradama od 700 eura.

Na nivou cijele Evrope, najslabije zarađuju prosvjetni radnici u Bugarskoj sa primanjima od 230 eura mjesečno, a najviše učitelji u Austriji koji za mjesec dana zarade platu od 4.700 eura. Učitelji u Turskoj imaju platu od oko hiljadu eura.

Prosječna plata učitelja u Bosni i Hercegovini iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među kantonima. U Federaciji BiH plata učitelja je oko 380 eura, ali je u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona učiteljska plata manja za 30 posto u odnosu na druge kantone. U Republici Srpskoj prosvjetari u prosjeku zarađuju 50 eura više od kolega u Federaciji BiH.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Crne Gore prosječna plata u obrazovanju te zemlje je oko 340 eura, dok u Makedoniji učitelji mjesečno zarađuju oko 350 eura.

Iako u Hrvatskoj prosvjetari zarađuju bolje od kolega u ostalim zemljama regije, prosječni mjesečni ali i godišnji prosjek plata u Hrvatskoj opada iz godine u godinu. Plata prosvjetnog radnika u Hrvatskoj za juni ove godine je oko 700 eura, što je niže za 3,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prosvjetni radnici na zapadnom Balkanu su na ivici egzistencije, a nakon jučerašnjih protesta prosvjetara u Srbiji slično izražavanje nezadovoljstvo najavile su njihove kolege u ostalim zemljama regije.

Srbija ima najmanja ulaganja u prosvjetu u Evropi. Predsjednik Sindikata prosvjetara Srbije Dragan Matijević je dopisniku agencije Anadolija kazao da je krajnje vrijeme da se popravi status obrazovanja u Srbiji.

Srbija se također suočava i sa problemom starosti prosvjetnih radnika jer oko 15.000 zaposlenih u prosvjeti ispunjava bar jedan uslov za penziju, najčešće starosni, ali odbija da se penzioniše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: