S tendencijom rasta
52

Namirnice u BiH skuplje nego u Srbiji, a jeftinije nego u Hrvatskoj

Piše: A. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Životni standard građana Bosne i Hercegovine najlošiji je u regiji, kažu posljednji podaci Evropskog statističkog zavoda Eurostat. A da loše živimo ne treba nam niko reći.

Plate i penzije stagniraju godinama, a cijene energenata i osnovnih životnih namirnica rastu. Posljednje prognoze poljoprivrednika nisu ohrabrujuće - nova poskupljenja su na pomolu. I dok se bez svega može, bez hrane se ne može, a da paradoks bude veći cijene osnovnih životnih namirnica odavno su na nivou cijena u zemljama u EU.

Cijene u našoj zemlji znatno su više nego u Srbiji, a u rangu su s onima u Hrvatskoj, gdje je životni standard znatno viši. Ilustruju to i cijene osnovnih životnih namirnica u ove tri zemlje.

Kilogram brašna u BiH košta 1,09 KM, u Srbiji 0,73 feninga, a u Hrvatskoj 1,40 KM. Litar mlijeka u našim prodavnicama je 1,50 KM, u srbijanskim 1,16 KM, dok Hrvati za njega moraju izdvojiti 1,65 KM. Šećer je u BiH nasjkuplji, za kilogram je potrebno izdvojiti 1,83 KM, cijena u Hrvatskoj je malo niža, iznosi 1,80 KM dok je u Srbiji 1,47 KM. Litar ulja u našoj zemli košta 2,78 KM, u Srbiji 2,45 KM, a u Hrvatskoj 3,24 KM.

Deset jaja u bh. trgovinama platit ćete u prosjeku 2,70 KM, u Srbiji 2,29, a u Hrvatskoj blizu 3 KM. Pileće meso je najskuplje kod naših zapadnih susjeda. Kilogram košta čak 11,36 KM dok je u BiH i Srbiji cijena skoro izjednačena i iznosi 5,50 KM.

Ljubitelji crnog napitka u BiH će za 200 grama mljevene kafe morati izdvojiti oko 3,10 KM, u Srbiji 3,20, a u Hrvatskoj 3,66. Kormpir je trenutno najjeftiniji u prodavnicama naših zapadnih susjeda. Cijena jednog kilograma je 0,65 feninga, dok je u našoj zemlji i Srbiji potrebno izdvojiti 1 KM dok se jabuke kreću od 1,80 KM u Srbiji do 2 i 2,60 KM BiH i Hrvatskoj.

Kada je riječ o prosječnoj netoplati, Srbija tu stoji najlošije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije prosječna zarada u ovoj zemlji u mjesecu junu iznosila je 697 KM. Hrvati u prosjeku zarađuju dvostruko, 1.444 KM, dok je prosječna plata u BiH u junu iznosila 836 KM.

No odavno je poznato da je taj prosjek nerealan, jer postoji veliki disbalans između mjesečne zarade u administraciji i proizvodnji u našoj zemlji. Kada se sve sabere, pravo je čudo što Bosanci i Hercegovci uopće uspijevaju "pregurati" mjesec.