Tintore, počasni građanin
0

"Učinit ću za Sarajevo sve što je u mojoj moći"

Sarajevo-x.com
Uručenje priznanja Tintoreu
Uručenje priznanja Tintoreu
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Igor Kamočaji, uručio je danas priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" Juanu M. Tintoreu, predsjedniku Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona“ na svečanosti upriličenoj tim povodom.

"Vi ste, gospodine Tintore, promovirali grad Sarajevo na najvišem međunarodnom nivou, dovodeći u naš grad Margalja, bivšeg gradonačelnika Barcelone, Samarana, počasnog predsjednika MOK-a, Laportu, bivšeg predsjednika FK 'Barcelona' i mnoge druge značajne ličnosti. Nedavno ste dobili najvažniju nagradu, ulazak u međunarodnu Kuću slavnih tenisa, a sada ste postali dio 'nas', čime se posebno ponosimo, i zamolili bismo Vas, poštovani gospodine Tintore, da budete naš ambasador u svijetu, što Vi ustvari i jeste“, rekao je tom prilikom zamjenik Kamočaji i zamolio Tintorea da svojim utjecajem u svijetu pomogne Sarajevu u kandidaturi za Evropsku prijestolnicu kulture kao i kandidaturi za Evropski zimski olimpijski omladinski festival (EYOWF).

Zahvaliviši se, kako je rekao, na velikom poštovanju i časti koja mu je ukazana, Juan M. Tintore je naglasio kako se osjeća građaninom Sarajeva od momenta kada je prvi put (1997. godine) došao i kako je primljen u našem gradu.

"Ja sam mnogo naučio od vas, od vaše solidarnosti i nastojanja da prevaziđete situaciju u kojoj ste bili. Lično ću učiniti sve što bude u mojoj moći za Sarajevo ubuduće. Također vam želim da što prije postanete član Evropske unije, što će vam donijeti prosperitet“, dodao je počasni građanin Sarajeva, Juan M. Tintore.

Današnju svečanost uručenja priznanja Grada Sarajeva otvorio je i vodio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Željko Ler, a prisutni su bili i njegovi zamjenici Tatjana Ljujić-Mijatović i Salko Nikšić. Također je svečanosti prisustvovao Haris Kafedžić, predsjednik TK "Tenis Pro Sarajevo" i zamjenik bivše gradonačelnice Sarajeva, Josip Jurišić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na svojoj 17. sjednici (27. 04. 2010) donijelo Odluku da se na inicijativu Harisa Kafedžića i na prijedlog gradonačelnika Alije Behmena, za Počasnog građanina Grada Sarajeva proglasi Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona“.