{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Učestvujte u akciji obnove skate-parka Hastahana

29.5.2012. u 09:19
172
0
Učestvujte u akciji obnove skate-parka Hastahana
172
Učestvujte u akciji obnove skate-parka Hastahana
"Meni ne treba pomoć nego teškoća. Čim teže, tim bolje. Ja najbolje radim u borbi" - čuvena je rečenica Nikole Tesle s kojom se, nažalost, još uvijek poistovjećuju mnogi mladi u Bosni i Hercegovini, pogotovo pripadnici raznih subkultura, koji se izražavaju kroz razne vidove umjetničkih i sportskih aktivnosti.
Skateboarding je već 50-ak godina stara sportska i rekreativna aktivnost, koja se po mnogo toga može nazvati i svojevrsnom umjetničkom formom. Milioni mladih širom svijeta su sebe pronašli u toj famoznoj dasci sa četiri točkića i svakim danom sve više usavršavaju svoje trikove i eksperimente.

Sarajevo je, kako u prijeratnom, tako i u poslijeratnom periodu, bilo rasadnik talenata na različitim subkulturnim scenama, pa i u ovoj alternativnoj izražajnoj formi. Već dugo su neizostavni prizori sarajevske ulične svakodnevnice stotine mladih koji na svojim daskama prkose gravitaciji na školskim igralištima, parkovima, ispred hotela Holiday Inn ili na platou Skenderije.

Fotografija momka na skateboardu, koji juri ulicama ratnog i razrušenog Sarajeva, pod granatama i snajperima, umjetničko je djelo koje potpisuje Rickard Larma i prije dvadeset godina je obišla svijet, pričajući jedinstvenu priču, priču koja povezuje mladost, skateboard i borbu protiv zla i raznih teškoća. Ima nešto u toj fotografiji što zadržava pogled, neka sila, dostojanstvenost i odvažnost koju može osjećati samo onaj ko je savršeno siguran u ono čime se bavi.



Dvije decenije poslije čuvene fotografije, sarajevski skateboarderi su svoje utočište pronašli na prostoru parka Hastahana u naselju Marindvor. Uobičajeni finansijski problemi uveliko su usporili usavršavanje mladih entuzijasta u tehnikama i trikovima. Veoma teško je doći do adekvatne opreme, raznih rampi i pomagala, koja su uobičajen sastavni dio svakog modernog skate-parka.

Napokon su se stvari počele mijenjati i pokrenuta je inicijativa koja bi veoma lako mogla biti samo prva u nizu promjena na kulturnoj bh. sceni. Molimao (bh. t-shirt brand) je, u saradnji sa Burnom, pokrenuo akciju obnove skate-parka i nabavke nove opreme. Koristeći Larminu fotografiju, Sandin Međedović (Molimao) je dizajnirao majice čijom kupovinom svako može direktno učestvovati u rekonsrukciji prostora kojim vladaju djevojke i momci na točkovima. Sav novac od prodaje majica ide direktno u fond za obnovu skate-parka, a ime svakog kupca će biti ugravirano u izgrađene sprave. Skateboarding nikada ne ide sam, uz njega su uvijek muzika, grafiti, videoprodukcija, fotografija i sve srodne aktivnosti, tako da malim ulagačkim gestom svako može podići sarajevsku kreativnu scenu na još jednu stepenicu više. Veliki doprinos projektu su dali Eldin Abazović i Enes Vilić snimanjem kratkog videorada, koji dokumentuje cijeli projekt.

Momak sa majice, koji na skateboardu odvažno mimoilazi zlo ratnog Sarajeva, je metafora za svakoga ko traži svoj put uz pomoć kreativnosti i napornog rada. To je ono što je najpotrebnije, i mladima i svima ostalima, ono bez čega se ništa neće promijeniti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: