Prvi Street paint festival
4

FOTO+VIDEO / Počeo Beton Fest: Spektakularni 3D crteži na ulicama Sarajeva

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Crtanjem skica ispred sarajevske Katedrale za pvu sliku Beton Festa, prvog Street paint festivala u regiji, danas su mladi umjetnici ozvaničili početak likovnog spektakla u glavnom gradu BiH. Sarajevo se tako pridružilo ostatku svijeta u obilježavanju sjećanja na madonnare, koje se obilježava već 40 godina.

"Prvi Street paint festival je održan u Italiji, u znak sjećanja na madonnare, koji su stoljećima putovali kroz staru Italiju i na iznenađenje građana ostavljali slike na pločnicima i trgovima gradova. Uglavnom su slikali vjerske motive, pogotovo Djevicu Mariju. Na taj način su zarađivali, a zbog slikanja lika Djevice Marije su dobili naziv madonnari. Tokom Drugog svjetskog rata gubi im se svaki trag i '72. godine počinje obilježavanje sjećanja na njih. Prvi Street paint festival održao se u talijanskom gradu Grazie di Curtatone i od tada se održava širom svijeta.

Ova umjetnost se razvija u 3D anamorphicu odnosno iluzionističkom slikarstvu, čiji je osnivač Kurt Wenner. Možemo biti zadovoljni i ponosni što Sarajevo postaje regionalni centar 3D art umjetnika", kazala je za Klix.ba Maida Šabeta, projekt menadžerica Beton Festa.

Festival će okupiti 30 mladih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine i Novog Sada, a svoje učešće su potvrdila i tri eminentna gosta, Matthew May, kao Planet streetpainting predstavnik, zatim Giovanna la Pietra, madonnarka iz Italije, te Filip Mrvelj, regionalni 3D iluzionistički slikar, koji drži rekord najveće slike od 1.300 m2, izrađene u Slavonskom Brodu.

"May će na Ferhadiji crtati o temi austrougarskog perioda, a Mrvelj će ispred BBI-ja izraditi sliku iz vremena Olimpijade, dok će la Pietra crtati o temi Djevice Marije. Na Vilsonovom šetalištu u subotu će nastupiti Vilsonovo Beton sa XXL trodimenzionalnom slikom. Nakon toga slijedi party s Red Bullom i kafeom Tito", dodaje Šabeta.

Centralna manifestacija Beton Festa održat će se u nedjelju, kada će uslijediti i proglašenje pobjednika. Najmlađi učesnik prvog Street paint festivala u regiji je Anis Smajić iz Bihaća.

"Ovom umjetnošću sam se počeo baviti tako što sam na zidu radio perspektivu i ispitivao dubinu prostora i jedna djevojka mi je dala ideju da pokušam na pločniku. Prvi sam u Bihaću uradio 3D sliku, koliko vidim, naši umjetnici počinju savladavati tu tehniku", kaže Smajić.