BiH
17

Učesnici Peace Eventa: Svi sukobi se moraju rješavati mirnim putem, dosta je ratova

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Moramo se suprotstaviti opasnosti od ratova u svijetu još intenzivnije nego dosad i trebamo uložiti puno više energije i organizovati više međunarodnih akcija kako bismo se uključili u pitanje o ratu i miru, zajednička je izjava učesnika Peace Event 2014. koji je danas završen.

Manifestacija mira Sarajevo 2014. godine počela je 6. juna tokom koje je bilo više od 190 radionica, sa različitim kulturnim događajima, te velikog omladinskog kampa u Sarajevu.

Poruka više od 900 učesnika i mirovnih aktivista iz 32 zemlje bila je "želimo da više nema ratova i da se sukobi moraju riješiti mirnim putem".

Poznati svjetski i domaći gosti koji su prisustvovali ovoj manifestaciji izrazili su zajedničku zabrinutost za mir zbog povećanog broja međunarodnih sukoba, ali i ubijeđenost, kao lekciju naučenu iz historije, da je rješavanje sukoba na miran način ujedno i jedini način da se da se izbjegne rat, ali da za to mora postojati politička volja i mora se provesti od ljudi koji širom svijeta žude za mirom.

Mirovne poruke Nobelovke za mir Mairead Maguire, te Noama Chomskog, Hildegard Goss-Mayr, Verdiane Grossi, Chica Whitakera, Jasmile Žbanić, uklopile su se sa ekspresivnim mirovnim porukama mnogobrojnih bosanskih učenika i studenata, koji zajedno teže ka miru i aktivno se zalažu za njega.

Tradicionalne pjesme hora "Pontamina" i živi ritmovi mladih muzičara iz grupe "BalsiKa" puni vitalnosti i pozitivne energije oduševili su domaću i međunarodnu publiku.

Naglašavana je i važnost UNESCO-vog programa kulture mira kao alternative ratu i militarizaciji.

Od posebne važnosti bio je i koncert solidarnosti sa žrtvama poplava u regiji, na kojem je nastupalo više muzičkih sastava iz Bosne i Hercegovine, ali i Manfred Maurenbrecher iz Njemačke, kao i open-air koncert u znak sjećanja na Petea Seegera.

Na završnoj Skupštini mira danas su bili razmatrani i različiti načini za zajedničko djelovanje, uključujući i zajedničke akcije u 2015. godini, nova međunarodna konferencija žena, prekogranične intervencije protiv "utvrde Evrope", akcije za mir u Siriji, protesti protiv prijetnje od rata u Evropi, te međunarodna kampanja za smanjenje vojne potrošnje, saopćio je Press Peace Event Sarajevo 2014.