Potvrdila direktorica
26

Učenik u Banjoj Luci koji ima koronavirus dva dana je išao u školu od momenta zaraze

A. D.
Foto: Grad Banja Luka
Foto: Grad Banja Luka
Učenik 8. razreda Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjoj Luci, za kojeg je ustanovljeno da ima koronavirus, dva dana je išao u školu od momenta za koji se pretpostavlja da se zarazio, potvrdila je direktorica ove škole Branislava Pejašinović.
Ona je navela da će se preventivno testirati kompletno odjeljenje u ovoj školi, ali i nastavnici koji su bili u kontaktu s učenikom.

Gradonačelnik Igor Radojičić je obišao Osnovnu školu "Branko Ćopić", gdje je obavljena dezinfekcija objekta, s obzirom na to da je učenik ove škole s utvrđenim virusom korona.

Nastave u ovoj osnovnoj školi neće biti danas i sutra radi preventive i minimiziranja rizika obolijevanja. Također, tokom dana bit će organizovan preventivni pregled svih učenika odjeljenja koje pohađa ovaj učenik i nastavnika predmetne nastave.

Podsjetimo, nadležne zdravstvene institucije u Banjoj Luci ustanovile su da je kod stanovnika Banje Luke, koji je na radu u Italiji, i njegovog djeteta, navedenog učenika, potvrđena zaraza koronavirusom.

Na konferenciji za medije rečeno je da je pacijent smješten na Univerzitetskom kliničkom centru RS, da je dobrog općeg stanja, da je imao blagu temperaturu te da mu supruga i dijete žive u Banjoj Luci. Entitetski organi istakli su da nema mjesta panici, kao i da se problemu pristupa odgovorno.

Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo je urgencije prema svim školama da koriste preventivne mjere kada je riječ o širenju virusa.

"Ministarstvo apeluje da u ovom momentu nema razloga da se širi panika. Riječ je o jednom utvrđenom slučaju. Redovno će se odvijati nastava", rekla je ministrica Natalija Trivić.