Nema mjesta za paniku
11

Ministrica prosvjete RS-a: Testiramo svu djecu iz školskog odjeljenja zaraženog djeteta

I. Č.
Ministrica prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je danas u Banjoj Luci kako se vrši preventivno testiranje djece iz odjeljenja u koje ide dijete zaraženo koronavirusom i kako će se nastava u ostalim školama odvijati nesmetano.

"Preventivno testiramo učenike i nastavnike. Apelujemo na sve da nam ne odgovara dizanje panike. Važno je da raspolažemo zvaničnim podacima. U ostalim školama u RS-u nastava se odvija nesmetano", kazala je Trivić.

Navodi kako je Ministarstvo prosvjete i kulture uputilo urgencije prema svim školama da koriste preventivne mjere kada je riječ o širenju virusa.

"Ministarstvo apeluje da u ovom momentu nema razloga da se širi panika. Riječ je o jednom utvrđenom slučaju. Redovno će se odvijati nastava", rekla je ministrica Trivić.

Navodi kako škole treba da pojačaju preventivne mjere, da koriste higijenska sredstva i provjetravaju prostorije te apeluje i na roditelje da pojačaju higijenske mjere.

"Na preventivno testiranje idu učenici spomenutog razreda. Neko ko je bio u neposrednom kontaktu s djetetom", istakla je ona.

Prema njenim riječima, neće se ići na daljnja testiranja ukoliko se ne utvrdi da je dijete bilo u kontaktu s nekom drugom grupom djece.

"Dva dana će se raditi na dezinfekciji svih prostora u školi u koju ide zaraženo dijete. Zbog toga je nastava obustavljena", zaključila je Trivić.