BiH
63

Učenički bazar: Knjige od tri do pet KM, roditelji prezadovoljni

Piše: E. F.
Razmjena udžbenika za škole na području Općine Centar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Već prvog dana učeničkog bazara u OŠ Isak Samokovlija koji se održava radi razmjene knjiga i na kojem se okupljaju učenici iz 11 osnovnih škola s područja općine Centar, roditelji, ali i učenici su prezadovoljni.

Neki do njih su već na samom početku uspjeli zamijeniti knjige sa drugim učenicima, ili ih pak otkupiti po simboličnim cijenama.

Danas su se za stolovima na kojima su se našli učenici i roditelji nekoliko osnovnih škola sa područja općine Centar mogli kupiti ama baš svi udžbenici za predstojeću školsku godinu. Jedni su razmjenjivali knjige, dok su drugi kupovali. I to po cijenama od tri do pet KM.

Zekira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar kazala je za Klix.ba da je ove godine prvi put organiziran učenički bazar kako bi se svim učenicima omogućila razmjena udžbenika, kao i kupovina knjiga koje nisu u mogućnosti da razmijene. Bazar će se održati na području svih općina u Kantonu Sarajevo počevši do 20. augusta pa sve do prvog septembra

"Vjerujem da je ovo odlična inicijativa i da će se naći dovoljan broj učenika kojima će ovo okupljanje pomoći te da će se moći i dalje organizirati. Bazar će u ovoj školi trajati tri dana 25., 26., i 27. augusta od 12 do 18 sati, tako da i roditelji koji rade mogu doći poslije posla. Nadamo se da će ovo svima biti od koristi", kazala je Šero.

Nadam se da će ova ideja zaživjeti te da će s protokom vremena svaka škola za sebe moći organizirati ovakve događaje.

Roditelji koji su danas prisustvovali ovoj akciji kazali su za Klix.ba kako smatraju da je ideja odlična jer su knjige i općenito oprema za školu veoma skupe te da za svaki budžet dobro dođe ovakva akcija. Kako kažu, knjige se mogu koristiti barem nekoliko generacija.

"Ova akcija je sjajna i mediji je trebaju popratiti i popularizovati jer je zaista od koristi za roditelje. Mi smo evo uspjeli naći knjige za dječaka koji će sada u sedmi razred i jednog dječaka koji ide u treći razred. Nismo mogli naći razmjenu, ali smo naše prodali po cijeni do tri marke, a potom i druge kupili po toj istoj cijeni. To je zapravo ta razmjena", kazala je za Klix.ba Amra Hadžić, majka dvojice dječaka koji pohađaju OŠ Isak Samokovlija.