BiH
400

Sarajevska raja prikuplja donacije za učenike u Srebrenici

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa građana Sarajeva pokrenula je akciju prikupljanja knjiga, lektira, udžbenika, sveski, olovaka i drugog materijala za učenje i obrazovanje za učenike Prve osnovne škole Srebrenica. Danas smo ih sreli u parku blizu Narodnog pozorišta i porazgovarali o njihovoj misiji.

Neformalna grupa građana već drugi put okupila se na mjestu harema Kalin Hadži Alijine džamije koji se nalazi kod Narodnog pozorišta kako bi primili donacije za srebreničke đake.

Iz ove grupe ističu kako oni nisu u vezi ni sa jednom nevladinom organizacijom, političkom strankom ili udruženjem, te da ne primaju donacije u novcu, već samo u materijalu. Ovom akcijom žele poslati poruku da Sarajevo kao grad čije su škole i biblioteke na visokim nivoima nije zaboravilo druge škole, posebno one u manjim gradovima, a ni najvažniju kategoriju našeg društva, a to su djeca.

Prva osnovna škola Srebrenica u svom sastavu ima osam područnih odjeljenja u općini Srebrenica koja broje ukupno 409 učenika i ove knjige će im zasigurno dobro doći.

Sarajevska raja, kako sebe najradije zovu, će zbog velikog interesa građana i naredne nedjelje organizovati prikupljanje materijala, a tokom sljedeće sedmice školi u Srebrenici bit će uručena prva donacija knjiga.

Sve građane i građanke Sarajeva pozvali su da se odazovu akciji i da doniraju knjige ili druge materijale u nedjelju (28. juna) na od 11 do 12 sati.

Građani se mogu detaljnije informisati o njihovim aktivnostima posredstvom Facebook grupe Doniraj za obrazovanje djece Srebrenice.