U Trećoj gimnaziji u Sarajevu
0

Učenici učestvovali u simulaciji suđenja za pokušaj ubistva

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
S ciljem da se građani što bolje upoznaju o radu pravosudnih organa u BiH, pravosudna udruženja pokrenula su određene aktivnosti po tom pitanju, pa je tako danas u prostorijama Treće gimnazije u Sarajevu održana simulacija suđenja.

Učenici ove škole su, zajedno sa kantonalnim tužetiljicama i sutkinjama, proteklih mjesec dana pripremali simulaciju suđenja osobi za koju se sumnjiči da je počinila krivično djelo pokušaj ubistva.

Kako je za naš portal kazala koordinatorica projekta Maida Muminović iz Media centra, na taj način učenici su kroz zabavu i druženje naučili dosta o bh. pravosuđu, ali i podigli svijest o lošim posljedicama činjenja krivičnih djela.

"Inicijativa je pokrenuta širom BiH. Imamo veliki broj sudija i tužilaca koji su odlučili svoje slobodno vrijeme odvojiti za ove svrhe i raditi sa đacima. Simulacija je planirana u još nekim lokalnim zajednicama, a osim toga organizuju se i posjete učenika sudovima i tužilaštvima. Također i sudije imaju određena gostujuća predavanja po školama", naglasila je Muminović.