{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Outreach program pokrenuo niz predavanja na univerzitetima u BiH

F
8.5.2012. u 17:03
0
0
Outreach program pokrenuo niz predavanja na univerzitetima u BiH
0
Outreach program pokrenuo niz predavanja na univerzitetima u BiH
Sarajevo
Outreach program Međunarodnog suda u Haagu danas je pokrenuo niz predavanja na univerzitetima u Bosni i Hercegovini kao dio regionalnog projekta namijenjenog studentima širom bivše Jugoslavije.
Ove sedmice bit će održano ukupno pet predavanja na Filozofskom fakultetu, Pravnom fakultetu, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu te Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku.

Predavanja će održati Svetlana Martynova, pravna savjetnica pri Sudskim vijećima MKSJ-a. Ona će upoznati studente s radom Međunarodnog suda, njegovom sudskom praksom i dostignućima u razvoju međunarodnog krivičnog prava.

Komentirajući vrijednost ovih predavanja, prof. dr. Zijad Šehić, profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izjavio je: “Jako sam zahvalan na prilici da studenti što više saznaju i prošire svoje vidike, jer će puno njih istraživati ove teme vezane za rad Tribunala. Ja sam često razgovarao sa studentima i oni upravo kažu da bi željeli da što više saznaju, jer su do sada imali priliku da prate rad Tribunala samo preko TV izvještaja iz Haaga."

Prof. dr. Jasmin Džindo, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu akademsku saradnju Filozofskog fakulteta, također je naglasio važnost ovakvih predavanja jer demistifikuju rad Tribunala i njegov značaj, i time sužavaju prostor za špekulacije i politizaciju postupaka za ratne zločine.

Ova predavanja će uslijediti nakon serije sličnih predavanja održanih na Kosovu, u Hrvatskoj i u Makedoniji. Projekt će se naredne sedmice provoditi na univerzitetima u Srbiji, saopćeno je iz MKSJ-a.

Ova serija univerzitetskih predavanja predstavlja dio napora Outreach programa da doprinese procesu suočavanja s prošlošću tako što će potaći mlade ljude da se aktivnije zainteresiraju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i širih pitanja pravde, mehanizama tranzicijske pravde i postkonfliktne obnove društva.

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o radu Međunarodnog suda učini pristupačnijim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji da učvrsti naslijeđe Međunarodnog suda širom regije bivše Jugoslavije. Outreach program uživa kontinuiranu podršku Europske unije, a njegov rad s mladima bivše Jugoslavije velikodušno podržava Vlada Finske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: