Neće dobijati kupone
149

Učenici u Sarajevu moraju plaćati prijevoz ako ne idu u područnu školu, roditelji ogorčeni

M. N.
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Roditelji oko 80 djece s područja sarajevskog naselja Bojnik, a koja pohađaju Šestu osnovnu školu, od ove godine će morati sami plaćati prijevoz do škole jer je Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS utvrđeno da djeca ovog naselja pripadaju OŠ "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima koja je jednako udaljena.

Isti problem imaju i učenici OŠ "Čengić Vila" koji su upisani ranijih godina, a koji su se u međuvremenu preselili u druge dijelove grada, ali i drugih osnovnih škola.

Otac troje djece Muhidin Planja iz Bojnika kazao je kako su njegova djeca, kao i većina od njih 80, upisana ranije u Šestu osnovnu školu jer nije bilo mjesta u OŠ "Mustafa Busuladžić". Ističe da im je udaljenost ista i da moraju koristiti prevoz.

"Sve je to bilo uredu do prošle godine jer su djeca dobijala kupone. Od prošle godine je rečeno kako Bojnik ne pripada toj školi. Meni bi godišnje trebalo 600 KM da djeci platim karte, što je mnogo. Nekima je skupo i za jedno dijete da plaćaju i dosta roditelja razmišlja da prepiše djecu u drugu školu, ali to bi bio dodatni stres za djecu i velika promjena. Moja su djeca upisana prije tog zakona i ne bi se trebalo primjenjivati na njih retroaktivno", kazao je.

Vijeća roditelja Šeste osnovne škole i OŠ "Čengić Vila" uputili su nekoliko dopisa Ministarstvu obrazovanja KS kako bi riješili problem prijevoza učenika van školskog područja skrećući pažnju da je odredba člana 64. stava 3. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju diskriminatornog karaktera.

"Ukazali smo da je nedopustivo da jedan dio djece ima pravo na naknadnu za prijevoz, a druga djeca koja su promijenila prebivalište i prebivaju na lokaciji koja je udaljena od škole više od dva kilometra nemaju pravo na naknadu za prijevoz a nastavili su pohađati istu školu", kazali su iz vijeća roditelja ovih škola.

Od nadležnih su dobili odgovor da je Odluka donesena i Zakon te da ne mogu ništa učiniti. Roditelji su istakli kako je ovakav odnos zakonodavnih i izvršnih organa prema poreskim obveznicima i njihovoj djeci neprihvatljiv te da traže od Skupštine KS da po hitnom postupku poduzme neophodne mjere kako bi se pomenuta diskriminacija otklonila. Optužili su Kanton Sarajevo da ništa ne poduzimaju kako bi zaustavili kontinuirano kršenje prava djece koja su im garantovana Konvencijom o pravim djeteta i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u segmentu zabrane diskriminacije.

Zastupnik Skupštine KS Aljoša Čampara pokrenuo je u januaru ove godine Inicijativu za izmjenu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, odnosno brisanje stava 2. člana 64. tog Zakona koje je uređene prijevoz učenika. U stavu 2. se navodi: "Ako se učenik upiše u školu izvan školskog područja, osnivač nije dužan snositi troškove prijevoza učenika, s izuzetkom učenika koji pohađaju centre".

Čampara je također naveo kako je diskriminatorna odredba i predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Direktor Šeste osnovne škole Teufik Muhibić kazao nam je kako su se obraćali nadležnom Ministarstvu te da se nadaju pozitivnom rješenju.

"Ne želimo da naši učenici budu prisiljeni odlaziti u druge škole. Sačekat ćemo još malo i nadamo se da će sve biti uredu te da će naši učenici sjesti sa svojim vršnjacima u školske klupe", kazao nam je Muhibić.