Nakon prinudnog odmora i štrajka
0

Učenici u Kantonu 10 ponovo u školskim klupama

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenici osnovnih škola na području svih šest općina Kantona 10, nakon mjesec dana prinudnog zimskog odmora zbog štrajka prosvjetnih radnika, danas su se vratili u školske klupe, potvrđeno je iz Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja ovog kantona.

Povratku učenika u škole prethodilo je potpisivanje sporazuma između predstavnika Sindikata i dva HDZ-a o "zamrzavanju" štrajka, nakon što su dobijene garancije da će što prije biti formirana nova kantonalna vlada, te nakon usvajanja odluke o privremenom finansiranju kojom je omogućena isplata plata budžetskim korisnicima.

Dogovor o prekidu štrajka i potpisivanju sporazuma postignut je nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja Filipa Čelara sa predstavnicima HDZ-a BiH Borjanom Krišto i HDZ-a 1990 Dinkom Baraćem. 

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju Kantona 10 bili su u generalnom štrajku od 8. februara, zbog neformiranja nove vlade, neusvajanja budžeta za 2012. godinu i nepoštivanja kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na materijalni status prosvjetnih radnika.