Nadoknada časova
179

Učenici sarajevskih osnovnih škola pohađat će nastavu u subotu, u sindikatu ljuti

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Učenici sarajevskih osnovnih škola u subotu će morati pohađati nastavu. Naime, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS danas je svim osnovnim školama u Kantonu uputilo obavijest o nadoknadi nastavnih časova do kraja školske godine.

Tako će časove i koji su se trebali održati 31. decembra 2018, nadoknaditi ove subote, ali po rasporedu od ponedjeljka.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić ovo vidi kao problem.

"Ministrica tu instrukciju nije poslala sindikatu, iako se to odnosi isključivo na rad osoblja. Sada se postavlja pitanje kako će platiti topli obrok u subotu, jer je to jedan dan više, i kako će platiti 50 posto više za rad svim ljudima koji budu radili, jer je riječ o danu koji je neradni. Ona nema šta naređivati osnovnim i srednjim školama, jer ona nije direktor. Ako se i bude šta dešavalo, tužit će se direktori, a ne Zineta Bogunić", rekao je Bešlić.

Kako kaže, "da je bila pametna" i sjela s predstavnicima sindikata, možda bi ministrica i postigla dogovor da prosvjetni radnici pristanu na to da rade subotu.

"Ako ministrica i dalje bude insistirala na tome, mi ćemo pozvati ljude da podnesu tužbe. To će onda biti tužba teška više od 150 hiljada KM plus zatezne kamate od 12 posto, dok se ne isplati, pa troškovi advokata... Bujrum, neka radi šta hoće", kazao je Bešlić.

Zaključio je riječima da će ministrica svojom nesmotrenošću i željom da ne sarađuje sa sindikatom oštetiti budžet KS.