BiH
93

Učenici OŠ "Musa Ćazim Ćatić" iz Sarajeva ugostili kolege iz Njemačke

Klix.ba
Učenici Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" su u periodu od 1. do 8. oktobra ugostili 14 učenika iz partnerske škole "Geimeinschaftsschule Graf Soden" iz Friedrichshafena u čijoj pratnji su bili Werner Dietsche i Kai Nopper.

Bila je ovo uzvratna posjeta nakon što su učenici škole "Musa Ćazim Ćatić" u maju sedam dana boravili u Friedrichshafenu.

Za vrijeme boravka u Sarajevu u organizaciji nastavnica Belme Smailagić i Samire Numić-Okanović, organizatorica cjelokupnog projekta, realiziran je projekat "Stari zanati i njihova vrijednost danas". Bosanskohercegovački i njemački učenici su zajedno istraživali, posjećivali i realizirali različite radionice u gradu Sarajevu, Vogošći i Konjicu. Svaka posjeta i radionica su bili od višestrukog značaja za sve učesnike projekta. U saradnji sa Udruženjem "Stari zanati" imali su posjete kaligrafu, kazandžiji, filigranu, uraru te su posjetili nekoliko malih zanatskih radnji na Baščaršiji gdje su između ostalog imali i divnu radionicu pravljenja orijentalnih mirisa kod atara.

Posjeta firmi Bhcrafts ih je obogatila znanjem o tradicionalnim ručnim radovima u Bosni i Hercegovini. U Konjicu su se učenici u fimama Braća Nikšić odnosno Rukotvorine upoznali sa rukotvorinama od drveta i imali priliku da i sami isprobaju drvorezbarstvo. MBA centar u Vogošći je učenicima pokazao proces proizvodnje peciva i pripremio radionicu na kojoj su mogli sami isprobati da nešto naprave i pojedu.

U školi "Musa Ćazim Ćatić" učenici su također išli i na nastavu te imali i likovnu radionicu kod nastavnice Nade Čevro na kojoj su pravili bosanskohercegovačke tradicionalne proizvode, bosanski ćilim, zvekir i tanjir za zid/poslužavnik. Osim realizacije teme "Stari zanati i njihova vrijednost danas" učenici su imali edukativni obilazak grada Sarajeva, izlet u Mostar, Počitelj i Blagaj.

Kruna druženja i prezentiranje rezultata je bilo zajedničko noćenje na snježnom Igmanu.