Pisali Skupštini TK
0

Učenici: Odrasli, ispravite nepravdu prema nama, izgradite nam salu

Piše: D. Brkić
Osnovna škola Sjenjak je izgrađena donacijom Vlade Japana 2008. godine. Općina Tuzla je dodijelila zemljište, a Vlada TK se obavezala da će izgraditi fiskulturnu dvoranu. Prošlo je osam godina od otvaranja škole, prve generacije su okončale svoje osnovno obrazovanje, a fiskulturna sala nikada nije napravljena.

Vijeće roditelja nedavno se obratilo poslanicima u Skupštini TK od kojih traže da se u budžetu za 2013. godinu uvrste novčana sredstva neophodna za gradnju sale. Izgradnja sale, prema procjenama, koštat će 474.000 KM, a imat će dimenzije rukometnog igrališta.

"Do sada smo se obraćali svim relevantnim institucijama, ali smo dobijali samo prazna obećanja da će se fiskulturna sala izgraditi. Škola je u proteklom periodu uspjela iz nebudžetskih sredstava izraditi idejno rješenje projekta, dobiti urbanističku saglasnost i izraditi izvedbeni projekt. Dakle, sada su potrebna sredstva kako bi gradnja napokon počela", stoji u pismu Vijeća roditelja.

Roditelji navode kako se poslanicima u Skupštini TK obraćaju u ime svih učenika i roditelja s nadom da će učenici OŠ Sjenjak veoma brzo dobiti uslove za pravilno razvijanje.

Poslanicima u Skupštini TK obratili su se i učenici OŠ Sjenjak Iman Jahić i Milan Obradović, koji su dočarali kako u 21. stoljeću izgleda čas tjelesnog odgoja i sporta u njihovoj školi.

"Da li možete zamisliti situaciju kada djevojčice i dječaci uđu u toalete i tamo se skidaju za čas fizičkog na otvorenom? Kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak van, naša nastavnica mora improvizovati čas u učionici. Učionice su male, mi rastemo, zagušljivo je i ne možemo se razmahati. Zar baš niko ne brine o generacijama djece koja su uskraćena za pravilan razvoj. Kako ćemo se sutra kvalitetno boriti sa životnim problemima ako nismo osjetili fizičke aktivnosti potrebne svakom djetetu u najvažnijem periodu života. Učinite nešto, vi odrasli, da se što prije ispravi ova nepravda prema nama, nedužnim učenicima", napisali su Iman i Milan.

Vlast u TK se mijenjala od 2004. godine do danas. Resorne ministrice Zlata Žigić, Mirzeta Hadžić-Suljkić i Nađa Avdibašić-Vukadinović su obećavale izgradnju fiskulturne sale. No, sve se okončalo prema narodnoj poslovici - Obećanje ludom radovanje.