{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici Medicinske škole pri KŠC-u u Sarajevu ostaju bez školske zgrade

29.8.2016. u 08:03
662
47
Učenici Medicinske škole pri KŠC-u u Sarajevu ostaju bez školske zgrade
662
Učenici Medicinske škole pri KŠC-u u Sarajevu ostaju bez školske zgrade
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Učenici Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru Sveti Josip u Sarajevu novu 2016/2017. školsku godinu počet će u prostorijama zgrade KŠC-a na Mejtašu. Ova odluka uslijedila je nakon dugogodišnjih nagomilanih problema vezanih za zgradu u kojoj se do sada odvijala nastava Srednje medicinske škole.
Srednja medicinska škola pri KŠC-u u Sarajevu bit će premještena u zgradu na Mejtašu, potvrdio je ravnatelj Mario Ćosić. Do sada se nastava Medicinske škole izvodila u zgradi u Šenoinoj ulici, kojom upravlja Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako nam je ispričao ravnatelj Ćosić, jedan od razloga premještanja škole je i rezanje troškova koje provodi Kantonalno ministarstvo obrazovanja, ali glavni razlog preseljenja 220 učenika i 30 djelatnika Srednje medicinske škole pri KŠC-u jesu neriješeni sporovi u vezi sa zgradom i školskim dvorištem.

"Oštećen je krov. Zgrada pomalo prokišnjava, a jedan od glavnih razloga i motiva je dugogodišnje nerješavanje spora vezanog za parking prostor koji je bio predviđen za školsko dvorište, a pripada zgradi. Godinama se pokušava vratiti školsko dvorište, a često imamo i primjedbe na račun djece od stanara iz okolnih haustora, čak su slali i prijave policiji, jer im smetaju djeca koja stoje oko zgrade u kojoj pohađaju nastavu", rekao je Ćosić.

Zgrada KŠC-a, prema njegovim riječima, ispunjava uslove te će u popodnevnoj smjeni sasvim dobro funkcionisati odvijanje nastave i u gimnaziji i u osam odjeljenja medicinske škole.

Zgrada u Šenoinoj ulici je u vlasništvu Sestara milosrdnica iz Samostana sv. Vinka, a njom trenutno upravlja Nadbiskupija vrhbosanska koja je i počela proces povratka zgrade i parking prostora, međutim, ne postoje sredstva za daljnju borbu.

"Osnivač je pokrenuo premještanje škole u zgradu KŠC-a na Mejtašu iz sigurnosnih razloga, odnosno radi zaštite djece", dodaje ravnatelj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: