Najavili proteste
2.2k

Učenici iz Jajca ne odustaju, traže potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod istim krovom"

Klix.ba
Iz Vijeća učenika Srednje strukovne škole Jajce saopćeno je da su s velikom radošću i ushićenjem primili vijest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi njihove vršnjakinje i vršnjake podijelila po nacionalnoj osnovi.

"Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vijest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko vjerujemo u promjenu. Mi smo u našu borbu vjerovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas", piše u saopćenju.

Učenici ističu da danas vjeruju da je angažmanom mladih, uz podršku međunarodne zajednice, moguće napraviti korjenite promjene u obrazovnom sektoru i oblikovati ga prema mjerilima 21. stoljeća, u kojem odrastaju.

"Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu 'dvije škole pod jednim krovom', svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz 'dvije škole pod jednim krovom' vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva", navode učenici.

Dalje navode da u tim školama se odgajaju mladi nacionalisti, a da oni ne žele živjeti u društvu punom takvih osoba jer su svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH.

"Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku. Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svjesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo našu školu, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i posljednja škola koja u svome dvorištu dijeli naše najmlađe, postojat će i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrijednosti", piše u saopćenju za javnost.

Zaključuju da upravo zbog toga sve srednjoškolce, roditelje, nastavnike, profesore i medije pozivaju da im se pridruže u utorak u 12 sati u Travniku, gdje će tražiti jedinstven nastavni plan i program i potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod jednim krovom".

"Ako vam kažu da je to nemoguće, samo se sjetite da su isto govorili i nama. Sve je moguće! Mi smo mladi i naša je budućnost. Vidimo se u utorak u Travniku", poručuju učenici.