BiH
83

Učenici iz Gelsenkirchena u posjeti BiH: Gosti uživali u ćevapima, prirodi i skijanju

Piše: E. M.
(Foto: Dražen Jurišić)
U Zenici su u periodu od 3. do 10. februara boravili učenici gimnazije "Gesamtschule Horst" iz Gelsenkirchena. Oni su učesnici projekta "Latinska ćuprija" koji ima za cilj da uz obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata radi i na zbližavanju i upoznavanju mladih ljudi iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Projekat je tokom 2014. godine iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, Europska komisija, Ambasada Njemačke u Sarajevu te fondacija "Schuler Helfen Leben".

Katolički školski centar "Sveti Pavao" u Zenici u periodu od 3. do 10. februara bio domaćin gostima, učenika, iz Gelsenkirchena, kojima su oni gostovali u desetom mjesecu prošle godine.

Zenica i Gelsenkirchen su partneri više decenija, direktori obje gimnazije su izrazili želju da saradnja između ove dvije gimnazije bude trajna.

Direktor gimnazije "Gesamtschule Horst" Rolf Steinwede je istakao kako je prilikom prve posjete Zenici izrazio zadovoljstvo posjetom KŠC "Sveti Pavao" gdje je primijetio da školu pohađaju učenici svih vjeroispovijesti te da bi oni imali mnogo toga naučiti od Zeničana.

Učenici koji su bili gosti u Zenici su prisustvovali obaveznim predavanjima i izletima gdje su se upoznali sa kulturom Grada Zenice. Direktor gimnazije KŠC Dragan Gavran i ravnatelj don Anto Ledić osmislili su zanimljiv program za svoje goste te su tako nakon posjeta Muzeju Grada Zenice i Vranduku uslijedile i posjete vjerskim objektima sve četiri konfesije u Zenici.

U petak su bili organizovane posjete Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci, te odlazak u Sarajevu gdje su posjetili Historijski muzej u BiH, Vijećnicu, Begovu džamiju, sarajevsku Katedralu i ostale znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Učenici iz Gelsenkirchena posjetili su i skijalište na Vlašiću, te sportske objekte u Zenici kao što su Trening centar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i stadion Bilino Polje.

"Učenik sam dvanaestog razreda, treniram nogomet u VfB Hulsu. Tokom posjete Sarajevu, najviše su mi se svidjeli ćevapi. Ranije sam dolazio u Bosnu te sam otprilike znao što me ovdje očekuje. Primijetio sam da učenici u Zenici imaju teže kontrolne radove nego mi u Njemačkoj", kazao je Josip Stojičić čiji su roditelji prije ratnih dešavanja iz Kaknja odselili u Gelsenkirchen.

Osamnaestogodišnja Melike Zortas prvi put je boravila u Bosni i Hercegovini, a posebno su joj se svidjeli ljudi, hrana i priroda.

"Bosanske škole su manje nego naše, ali sam primijetila da je školsko gradivo jednako. Mislim da su naši profesori u Njemačkoj strožiji od vaših. Učenici u Zenici su sjajni, otvoreni, razgovaraju o svemu. Porodica kod koje sam provela ovo vrijeme me je divno primila, oduševljena sam vašom hranom. Najviše mi se svidio izlet u Sarajevo", izjavila je Zortas.

Na prijemu kod zeničkog gradonačelnika Husejina Smajlovića dogovoreno je da suradnja između ova dva grada potraje i u narednom periodu te da se dodatno proširi, a po završetku razgovora, Smajloviću je uručena grafika njemačkog umjetnika Bernta Rosela.