Ponos BiH
11.2k

Učenici iz BiH osvojili četiri medalje na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Klix.ba
Od 4. do 14. jula se održala Međunarodna matematička olimpijada (IMO), najprestižnije matematičko takmičenje na svijetu, gdje svaku državu predstavlja 6 najboljih učenika. Naša zemlja i ove godine ima razloga da bude ponosna s obzirom na odlične rezultate naših predstavnika.

Ekipa Bosne i Hercegovine je na ovogodišnjoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je održana u Rumuniji, u gradu Cluj osvojila 4 bronzane medalje i dvije pohvale.

Učenici Tijana Babić (Banja Luka), Amar Kurić (Sarajevo), Boris Velašević (Sarajevo) i Dejan Stanković (Foča) su osvojili bronzane medalje, dok su Adnan Šabanović (Sarajevo) i Damjan Stanković (Foča) osvojili pohvale.

Lider je bio Admir Beširević, a zamjenik lidera Marko Ćitić.

"U konkurenciji 107 zemalja ekipno smo osvojili 43. mjesto. Ovo je već treća godina zaredom da BiH osvaja 4 medalje, što nam je uspjelo samo još 2000. godine. Također, prvi put je ekipa BiH imala trocifren broj bodova, ukupno 103 (dosadašnji rekord je bio 97)", poručili su naši takmičari.

Ovi uspjesi su rezultat višegodišnjih priprema i matematičkih kampova koji se organizuju u BiH. Ovaj rezultat je samo još jedan u nizu apela državi da hitno mora podržati mlade i uspješne kadrove iz naše zemlje, koji s najprestižnijih takmičenja redovno donose medalje.