{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici i prosvjetni radnici dobijaju novu i sigurniju školu u zeničkom naselju Tetovo

26.4.2018. u 22:22
0
15
Učenici i prosvjetni radnici dobijaju novu i sigurniju školu u zeničkom naselju Tetovo
0
U zeničkom naselju Tetovo danas je ozvaničen početak radova na izgradnji nove Osnovne škole "Hasan Kikić". Potreba za novom školom uslijedila je nakon obrušavanja stropa u jednoj od učionica, a stručnjaci su ustanovili da je čitav objekt nesiguran za odvijanje nastave zbog čega je nakon više od dvije godine odlučena izgradnja nove škole.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Današnjem događaju u Tetovu prisustvovali su predstavnici kantonalnog ministarstva obrazovanja, kulture i sporta, Vlade Zeničko-dobojskog kantona te predstavnici UNDP-a koji je osigurao dio sredstava za izgradnju nove škole.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović je izjavio kako su sve pripreme za izgradnju nove škole, koja je ujedno i prvi školski objekt koji se grad u Zenici nakon rata, završene prije 15 dana.

“Mislim da se ovo nije moglo brže realizirati jer smo trebali osigurati sredstva. Izgradnja objekta će koštati oko 2,5 miliona KM, a najveći dio sredstava uložit će Zeničko-dobojski kanton. Projekt će se realizirati u dvije faze i što je najbitnije sredstva su osigurana u budžetu”, kazao je Sinanović.

Nova škola će se graditi na sportskom poligonu ispred trenutne škole, uz sportsku dvoranu, koja će ostati u sklopu objekta. Prva faza obuhvatit će izgradnju objekta i pokrivanje, dok druga faza obuhvata unutrašnje radove.

Predstavnik Programa za lokalni razvoj u BiH UNDP-a Edis Arifagić je kazao kako će prva faza trajati 75 dana, dok će trajanje druge faze ovisiti o uvjetima transfera novca, ali se nadaju da će objekt biti završen do oktobra.

Direktorica OŠ "Hasan Kikić" Hasna Alihodžić je izjavila da nastavu u neuslovnoj školi trenutno pohađa oko 350 učenika.

“Izgradnjom nove škole stvorit ćemo bolje uvjete za naše učenike i uposlenike. U ovom objektu radimo duže vrijeme, a istraživanja su pokazala da su učionice nesigurne za boravak, ali svi su se navikli na to”, kazala je Alihodžić.

Podsjetimo, dio plafona u jednoj od učionica obrušio se u aprilu 2016. godine nakon čega je održano nekoliko protesta roditelja djece koja pohađaju školu. Tom prilikom su pojasnili kako se boje slati djecu u školu i strahovati za njihov život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: