BiH
108

Učenici Desete osnovne škole performansom poručili: Svi smo isti u ljepoti različitosti

Klix.ba
Učenici Desete osnovne škole obilježili su Dan ljudskih prava na poseban način s ciljem da ukažu učenicima na to da imaju pravo izbora i da se ne trebaju stidjeti svojih izbora, što je posebno izraženo kod tinejdžera. Učenici ove škole poručili su svojim vršnjacima kako nikada ne smiju dozvoliti da sami sebi oduzmu neko pravo ili dozvole da ih tuđe mišljenje odvede od onoga što vole i što jesu.

"Dan ljudskih prava vrijeme je u kojem se trebamo podsjetiti na prava koja bi trebali imati svi ljudi. Nažalost, svjesni smo činjenice da su mnogi ljudi u svijetu, ali i našem okruženju, obespravljeni i da je na ljudska prava potrebno podsjećati češće. Učenici Desete osnovne škole, članovi Dramske sekcije, odlučili su Dan ljudskih prava obilježiti slaveći pravo na slobodu izbora. Naime, učenici su, umjesto igrokaza, odlučili pokazati pravo na slobodu izbora, koje nerijetko oduzimamo i sami sebi, što je posebno izraženo kod djece i tinejdžera", kazali su iz ove škole.

Učenici Desete osnovne škole su se pojavili s raznim natpisima i u kostimima kojima su drugim učenicima pokazivali da imamo pravo na slobodu izbora. Školom su šetali likovi iz crtanih filmova, u narodnu nošnju obučene djevojke, djevojke u romskoj nošnji, školom su šetali brojevi, slova, školom su šetala prava na slobodu izbora.

Neke od poruka bile su: Imam pravo na slobodu, Imam pravo voljeti matematiku, Imam pravo biti različita, Imam pravo voljeti karate, Imam pravo na mišljenje, Imam pravo na obrazovanje, Imam pravo pogriješiti, Imam pravo voljeti crtane filmove...

"Imali smo zadatak da napišemo nešto na šta mi imamo pravo i šta volimo. Drugim učenicima nismo ništa govorili da vidimo reakciju. Neki su nas ismijavali. Ali zašto? Zašto se smijati nekome ko voli igrati folklor ili gledati crtane filmove. Svi smo ljudi. Svi griješimo i niko nije savršen. Ali isto tako trebamo podržavati jedni druge i pomagati jedni drugima. Svi imamo prava i niko naša prava ne može 'poništiti'. Zašto bismo vrijeđali nekoga što je drugačiji pa kakav bi svijet bio da smo svi isti. Zašto bismo se smijali nekome ko igra folklor i održava tradiciju. Zašto bismo vrijeđali nekoga jer gleda crtane filmove, a vjerovatno ih i mi i dalje gledamo. Prvo treba da gledamo sebe pa tek onda druge", kazala je Lamija Korman, učenica osmog razreda.

Segmendina Mulalić, također učenica osmog razreda, poručila je kako svi trebamo prvo upoznati neku osobu pa onda govoriti o njoj kakva je.

"Naučila sam da trebamo poštovati tuđa prava i izbor koji je možda drugačiji od našeg i da ljude ne trebamo dijeliti po izgledu, već po dobroti. Nikada ne trebamo ismijavati druge zbog načina odijevanja ili stvari koje oni vole ili ne. Uvijek trebamo imati u vidu da i te osobe imaju dobru i lošu stranu, a da mi i ne znamo kakvi su. Svaka osoba je posebna na svoj način. I svako ima pravo imati svoj izbor u nečemu", kazala je Mulaić.

Učenici su, povodom Dana ljudskih prava, svoj "sat ljudskih prava" simbolično postavili na pet do dvanaest te su obojili ruke i formirali svojim tijelima i rukama srce kao simbol mira i solidarnosti s porukom "Svi smo isti u ljepoti različitosti".