Medicinska škola
46

Učenici čistili Aleju ambasadora u Sarajevu kako bi zaradili za ekskurziju

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Oko 70 učenika Srednje medicinske škole Bjelave u Sarajevu bilo je radno angažovano u akciji čišćenja Aleje ambasadora u Sarajevu. Angažovala ih je Općina Stari Grad koja je na ovaj način dala svoj doprinos njihovoj akciji "Ekskurzija 2017".

Učenici su zadužili opremu - rukavice i kese za smeće, te s osmijehom na licu čistili zelenu površinu. Ovo je jedna u nizu radnih akcija koje će raditi za ovu Općinu, a koje će im biti plaćene.

"Mnogo nam znači to što su općine prepoznale našu volju za poslom i strašnu želju da odemo na ekskurziju svi zajedno. Imate ćemo još radnih akcija, a uskoro počinjemo raditi i za Općinu Centar", rekao je za Klix.ba Dženan Hodžić, predstavnik učenika.

Do sada su radili i u nekoliko firmi među kojima su Bosnalijek i Klas, te uz donacije i novac od prodanih ulaznica za koncert koji je održan u Domu mladih, prikupili su blizu 4.000 KM.

U petak, 7. aprila, u dvorištu Srednje medicinske škole bit će održan i turnir u košarci. Ekipe, koje se mogu sastojati od tri igrača, za učešće plaćaju 15 KM. Sav novac bit će doniran u svrhe akcije "Ekskurzija 2017".

Podsjetimo, učenici su pokrenuli ovu akciju kako bi na ekskurziju mogle ići i njihove kolege koje nisu u finansijskoj mogućnosti platiti taj put. U svom apelu koji su objavili 9. februara poručili su kako su spremni na razne aktivnosti kao što su čišćenje parkova, privatnih dvorišta, pranje suđa u restoranima, dijeljenje anketnih listića, reklamiranje određenih proizvoda, animacija djece u domovima, bolnicama i na privatnim rođendanima i svaki drugi posao koji im može omogućiti sredstva kojima će platiti svojim drugarima odlazak na ekskurziju.