BiH
16

Učenici 21 škole iz cijele zemlje zajednički proslavili Dan nezavisnosti BiH

FENA
(Foto: FENA)
Povodom Dana nezavisnosti danas je u Sarajevu u organizaciji Muzeja "Alija Izetbegović" upriličen prigodan program za učenike 21 osnovne i srednje škole iz cijele BiH.

Direktor Muzeja Adnan Žiško kazao je da ova ustanova tradicionalno organizira manifestacije povodom Dana nezavisnosti BiH.

"Danas su prikazani najbolji radovi učenika s radionica i časova historije koje organizira Muzej 'Alija Izetbegović'. Naša namjera je da učenici iskažu svoje viđenje historije BiH te da znanje o državi prenosimo mladim ljudima", kazao je Žiško.

Na svečanosti u sali sarajevske Općine Novi Grad su uručene i zahvalnice i nagrade za najbolje učeničke radove o prvom predsjedniku RBiH, Aliji Izetbegoviću, "Zlatnim ljiljanima" i herojima BiH.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić rekao je da djeca ne mogu mnogo naučiti o državi BiH iz redovne nastave, tačnije sati historije, ali da iz aktivnosti kao što je ova mogu saznati mnogo više.

"Ovo je drugačiji sistem koji smo imali neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rada kada su svi morali znati imena heroja. Trenutno nemamo organizirani sistem koji uči našu djecu šta je to Armija Republike BiH učinila za nas", kazao je Efendić.

Učenik Treće gimnazije iz Sarajeva Adnan Džaferspahić kazao je da su školske radionice odličan način da se njegova generacija upozna o Danu nezavisnosti BiH.

"Mislim da učenici malo znaju o državi BiH. Kroz ove radionice imao sam priliku naučiti dosta toga interesantnog. Patriotizam je najviše izražen kad igra fudbalska reprezentacija BiH", kazao je Džaferspahić.